Árvíz – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbra is 138 településén védekeznek

A folyók mérsékelt apadásának köszönhetően valamelyest enyhült az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplénben, de a megyében továbbra is 138 településen védekeznek az áradások ellen, a folyók még mindig több mint 40 ezer embert veszélyeztetnek – mondta Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese szerda délelőtt az MTI-nek.

Az árvíz miatt 26 településen kilencvenhat épület omlott össze, de ez a szám vélhetően messze nem a végleges, nagyon sok ingatlan ugyanis az összedőlés határán áll – mondta az ezredes, hozzátéve, hogy 4127 ember még mindig nem mehetett vissza otthonába. Előző nap a számuk még meghaladta a 4500-at.

A védelmi bizottság ügyeletese azt is elmondta: a megye folyóin továbbra is 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, 130 kilométeren rendkívüli a készültségi fokozat a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain. Csak az elmúlt 24 órában több mint tízezren védekeztek. A fegyveres erők, rendvédelmi szervek állományból többeket már visszavontak, illetve átcsoportosítottak Szolnok térségébe, ahol az áradó Tisza okozhat problémát. Az elmúlt egy nap során az árvíz fokozatos levonulásának köszönhetően az elöntött területekről 3,5 millió köbméter vizet emeltek át, szivattyúztak vissza a folyókba.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.