Árvíz – Apadnak a folyók a Felső-Tisza térségében

Folytatódott az árhullámok lassú levonulása a Felső-Tiszán és mellékfolyóin, míg a Túron már megszüntethették az árvízvédelmi készültséget – közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője kedden délelőtt az MTI-vel.

A Tisza az igazgatóság által felügyelt területen végig apad, Nagyhalász és Gávavencsellő között másod-, Szabolcsveresmart és Nagyhalász között elsőfokú a készültség – mondta Bodnár Gáspár. A Kraszna a teljes hazai szakaszán – az elsőfokú készültség fenntartása mellett – lassan apad, a Túr vízállása a készültségi szint alá csökkent.
Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán emelkedő vízállást tapasztalnak a vízügyi szakemberek, ezért a vízfolyás teljes szakaszán még másodfok fenntartásával védekeznek. Ezzel együtt a védvonalak csaknem fele részén, 223 kilométeren van még valamilyen fokú árvízvédelmi riasztás elrendelve.

Bodnár Gáspár kitér arra is, hogy jelenleg 95 szabolcsi vízügyi szakember segíti az árvízi védekezést a Hernád és a Bódva mentén. A budapesti igazgatóság területén szolgálatot teljesítő 24 dolgozó a Zagyva és az Ipoly mentéről az árvízhelyzet javulása miatt még kedden hazatérhet.
A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője a megyei belvízhelyzet kapcsán elmondta, hogy az elöntött területek nagysága 25 ezer hektár alá csökkent, nyolc szakaszon van még belvízvédelmi készültség. Mind a 15 stabil szivattyútelep üzemel, az átemelt víz napi mennyisége meghaladja 3 millió köbmétert. Megemlítette, hogy a folyók csökkenő vízállása több torkolati zsilip megnyitását teszi lehetővé, így egyre nagyobb mennyiségű belvíz szabad kivezetésével csökkenteni tudják a szántóföldek elöntését.
Jelenleg három vízgazdálkodási társulat és húsz szabolcsi önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget. A helyhatóságok szivattyúzással próbálnak javítani a települések belvízhelyzetén – tette hozzá Bodnár Gáspár.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.