Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Árvíz – Apadnak a borsodi folyók, de a veszély még nem múlt el

Árvíz – Apadnak a borsodi folyók, de a veszély még nem múlt el

Borsod valamennyi folyója – a Tisza kivételével – lassan, de apad. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja. A Tiszán továbbra is jelentős árvízveszély van – mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az MTI-nek.

A Tisza várhatóan hétfőn vagy kedden tetőzik Szolnoknál, mintegy 10 méteres vízállással.
Három víz által elzárt település van: Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás. A védekező összlétszám jelenleg 16 ezer 500.
Az apadás ellenére árvízveszély van még Ónodon, Sajóládon, Bőcsön, Felsődobszán, ezért ezeken a helyeken továbbra is kell a figyelőszolgálat.
A kitelepítettek száma 4250-re csökkent, ugyanis megindult a spontán visszatelepülés, például Sajóecsedre visszament 167 fő. Dobson Tibor azonban nem javasolja a spontán visszaköltözést, mert azok a házak, amelyek újra elfoglalására még nincs hatósági engedély, még valószínűleg vízben állnak, nincs bennük közműellátás, fertőzésveszélyesek, és statikai állapotukat még meg kell vizsgálni.
Felmérés az összedőlt házakról még mindig nem készült, de az eddig beérkezett adatok szerint mintegy száz ház dőlt össze.

Nincs vezetékes víz Alsózsolcán, Sajópálfalván, Sajósenyén, Sajóvámoson, Szikszón.
Jelentős belvíz van Kistokajban és Májiban.
Sok folyó sodor állattetemeket. Ahol már lement az árvíz, és megtörtént a víz eltávolítása, ott fertőtleníteni kell – szögezte le a szóvivő.
Minden árvízzel veszélyeztetett területen, így Borsodban vagy a Gemenci-erdőben, vadászati tilalom van, és mentik a vadakat ezeken a helyeken.
A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzik.
Dobson Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a lezárt településeket géppisztolyos rendőrjárőrök kellő létszámban őrzik.

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.