Áramtermelés a katasztrófák árnyékában is

A 100. trélerre szerelt TM2500 típusú aeroderivatív gázturbina elkészültét ünnepelte ma a GE. A berendezés a bárhol és bármikor elérhető gyors, rugalmas és megbízható áramellátás alapköve.

Az iparágban a „kerekeken guruló erőműként” ismert TM2500-ast egy jó évtizede mutatta be a GE. A mérföldkövet jelentő berendezés a cég veresegyházi üzemében gördült le a gyártósorról, amely egyike a két üzemnek, ahol a TM2500-as szetteket gyártják. A másik áramtermelő szetteket gyártó üzem a Houston melletti Jacintoportban található. „A gyors, hatékony, megbízható áramtermelés a TM2500-as egységek védjegye. Ezek a termékek kielégítik az ügyfelek ideiglenes vagy vészhelyzeti gyors áramellátás iránti igényét, ezért a mai napon egy fontos mérföldkövet ünnepelhetünk” – jelentette ki Darryl Wilson, a GE Power & Water aeroderivatív gázturbinák üzletágának elnök-vezérigazgatója, aki a GE ügyfelek számára rendezett felhasználói konferenciáján tette meg a bejelentést. „Ügyfeleink jelenleg a világ 22 országában élvezik a TM2500-asok által biztosított ideiglenes és állandó áramellátás előnyeit” – folytatta Wilson. „Ez az egység, amely egyike a magyarországi gyárban csomagolt 16 szettnek, egy olyan egyre bővülő flottának a tagja, amely tökéletesen alkalmas az állandó energiaellátás kiegészítésére, vagy tartalékenergia termelésére természeti katasztrófák, gyárleállások vagy gépkarbantartások idején. Fontos szerepet játszhat még az energiatermelési problémák áthidalásában is például vízenergia-hiány esetén.”

A TM2500-as aeroderivatív gázturbina gazdag múltra tekinthet vissza. Az egység annak az LM2500-as aeroderivatív gázturbinának a hordozható verziója, amely 1969-es megjelenése óta a globális flotta gerincét képezi. A legújabb változatot, a TM2500+ típust 2010-ben továbbfejlesztették: mérete kisebb lett (négy tréler helyett kettőn is elfér), teljesítménye viszont nagyobb, a gyorsabb üzembe helyezést pedig jobb összekapcsolhatósági lehetőségek segítik. Egyedülálló légi-, vízi- és közúton történő szállíthatóságának köszönhetően akár 31 megawattnyi áramot is termelhet mindössze néhány nap alatt. A TM2500+ többfajta üzemanyaggal – földgázzal vagy folyékony tüzelőanyaggal – is működik, és könnyen átalakítható 50 hertzesről 60 hertzesre. Maximális teljesítményét kevesebb, mint 10 perc alatt eléri, és vízbefecskendezéssel 25 ppm-re tudja csökkenteni a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátását. Földgázzal üzemelve, ISO szerinti alapterhelési feltételek mellett a TM2500+ hatásfoka 60 hertzen 37 százalék, 50 hertzen pedig 35 százalék a NOx-kibocsátás csökkentését célzó vízbefecskendezés mellett.

A továbbfejlesztett TM2500+ a közelmúltban megkapta az ecomagination™-tanúsítványt annak elismeréseképpen, hogy környezeti és gazdasági okokból eredő, illetve vészhelyzeti energiaellátási problémák esetén segíteni tudja a városok és ipari létesítmények áramellátását. A TM2500+ a magas fokú hatékonyságot kedvezőbb fogyasztással és rugalmas üzemanyag-felhasználással kombinálva gyorsabb, rugalmasabb áramellátást biztosít az ügyfelek számára, emellett károsanyag-kibocsátása is kisebb mind az 50 hertzes, mind a 60 hertzes szegmensben. Az ecomagination a GE kezdeményezése, melynek keretében a cég az erőforrások maximális kihasználására, a legmagasabb fokú hatékonyságra és a világ jobb működését elősegítő innovatív megoldások kifejlesztésére törekszik.
-

„A TM2500+ a GE nemrégiben bemutatott PowerXpand™ portfoliójának tagja, melyben az ideiglenes energiaigényeiket kielégíteni kívánó, vagy a „szorult helyzetben” állandó áramellátási megoldást kereső ügyfeleknek szánt GE-technológiák kaptak helyet” – tette hozzá Wilson. „Folyamatosan bővülő PowerXpand portfoliónkba beletartozik még a Jenbacher J320-as konténeres gázmotoros generátor szett, valamint a V250/V228-as dízelmotoros generátor szettek, amelyeknek köszönhetően a GE bárhol és bármikor képes gyors áramellátást biztosító megoldásokat szállítani.” Egy közelmúltbéli görögországi projekt jól illusztrálja, miként elégíti ki a TM2500+ az ügyfelek gyors áramellátás iránti igényét világszerte. A görög EXPO Power Systems TM2500+ típusú gázturbina-generátor szettet vásárolt a rodoszi elektromos hálózatra a nyári csúcsidőszakban nehezedő megnövekvő energiaigény kielégítése céljából. A Rodoszra szállított szettet a megérkezésétől számított 11 napon belül üzembe helyezték, így máris készen állt arra, hogy gyorsan bevethető, állandó áramellátó forrásként szolgáljon.
A GE a TM2500+technológiát szállította két olyan projekthez is Bolíviában, amely segített megoldani a hirtelen jelentkező energiatöbblet-igényt az országban.

Az Empresa Electrica Valle Hermoso állami leányvállalat tulajdonában lévő erőművek, amelyek Santa Cruz és La Paz közelében találhatóak, képesek voltak 24 megawattnyi áramot termelni alig 85 nap alatt. Ezen projektek során állították üzembe a GE TM2500+ technológiáját elsőként Latin-Amerikában. A GE innovatív, rugalmas üzemanyag-felhasználású elosztott energiatermelő rendszerei – melyek teljesítménye a 100 kW-tól a 100 MW-ig terjedő skálán mozog – világszerte lehetőséget teremtenek az iparágaknak és a közösségeknek a megbízható és hatékony helyszíni energiatermelésre, elősegítve a helyi energiabiztonság növelését és a károsanyag-kibocsátás csökkentését. A GE elosztott energiatermelő rendszereinek portfoliójába a GE aeroderivatív gázturbinái, a Jenbacher és a Waukesha gázmotorok, valamint hulladékhő-hasznosító megoldások tartoznak.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.