Energiatárolók is lehetnek a jövőben az elektromos autók

A járművek új szerepkörben is alkalmazhatók lesznek. A hageni Enervie cég teljesen új módon használt egy Nissan Leaf típusú gépkocsit.

Amint az autó egy elektromos töltőállomáshoz csatlakozott, azonnal energiatárolóvá és -forrássá alakult át. A jármű másodpercek alatt képes volt a hálózatban lévő felesleges energiát eltárolni vagy a hálózatba visszatáplálni. A gyors reakcióképességet a hálózatüzemeltetők díjazzák, mert ezáltal az áramhálózat stabil marad. Thomas Raffeiner, a müncheni The Mobility House alapítója és vezérigazgatója közölte, hogy a megoldással megmutatják, hogy az elektromos gépkocsik bekötése az energiahálózatba mind műszaki, mind gazdasági szempontból észszerű. A Nissan Leafet az Enervie hageni központjának parkolójában helyezték el. Marcus Fendt, a The Mobility House ügyvezetője azt mondta, hogy az autó egy hét alatt 8 kilowattot biztosított a felhasználók számára és 20 eurót kerestek ezáltal. Bár az összeg rendkívül kevésnek tűnik, de, amint arra Fendt rávilágított, 50 hét esetén a megkereshető összeg már 1000 euró lenne. Ez a pénz már bőven fedezné azt az árammennyiséget, amelyet egy jármű egyetlen év alatt fogyaszt. A megoldás különösen a járműflottát üzemeltetőknek lehet érdekes, hiszen több autóval több áram tárolható és több bevétel termelhető. A tulajdonosok eleinte hetente kaphatják meg az összeget, 2019-től pedig már naponta.

Egyelőre az energiatárolási árak és a szabályozási akadályok hátráltatják a megoldás elterjedését, de Fendt biztos volt abban, hogy a nagyobb autóflották üzemeltetői hamarosan alkalmazni fogják a rendszert. S a Müncheni Műszaki Egyetemmel való együttműködésük megmutatta azt is, hogy a töltésmenedzsment segítségével miként lehet az akkumulátorok élettartamát meghosszabbítani. Minél több gépkocsit lehet majd ilyen módon csatlakoztatni az áramhálózathoz, az annál inkább stabilizálható és tehermentesíthető lesz.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.