Áramszünetekre készülhet a világ

Az energetikai iparág szereplői a legnagyobb kihívást a fejlesztésekhez szükséges forrásszerzésben látják, és attól tartanak, hogy a beruházások finanszírozási gondjai gyakoribb áramszünetekhez vezethetnek Európában – derül ki a PwC felméréséből, amelyben 43 ország 72 energetikai vállalatának felső vezetői vettek részt.

„A következő két évtizedet a megújuló és a gázalapú termelés arányának további növekedése és a fogyasztókért folyó verseny erősödése jellemzi majd. A legnagyobb kihívást azonban a beruházásokhoz szükséges források előteremtése, valamint az ellátási problémák okozzák majd” – foglalja össze Osztovits Ádám, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának cégtársa a felmérés eredményét a cég közleményében.

A fogyasztók nem bírják
Az iparági szereplők a felmérés szerint egyre növekvő fenyegetettséget látnak a fogyasztók fizetőképességének csökkenésében. Véleményük szerint Európában és Észak-Amerikában a következő 20 évben jelentősen megnő azon háztartások száma, amelyeknek alapvető energiaszükségletük fedezése is anyagi problémát okoz. A felmérés szerint a hálózatfejlesztés költségei ebből adódóan kevésbé háríthatók át a fogyasztókra. A fejlesztések elmaradása miatt az európai válaszadók fele számít az áramszünetek számának növekedésére, és csak 16 százalékuk várja a helyzet javulását. A közeljövőben a válaszadók közel 70 százaléka tervez valamilyen nagyobb beruházást, 55 százalékuk gázalapú termelői kapacitások létesítését. A finanszírozás más iparágakhoz hasonlóan az energetikai cégvezetők 80 százaléka számára is gondot okoz.

Mi lesz a globális felmelegedéssel?
A megújuló energiák szerepe alapvetően megváltozik 2030-ra: a válaszadók 80 százaléka szerint a tradicionális megújuló energiaforrások – mint a víz, a szél és a nap – húsz éven belül támogatások nélkül is versenyképes lesznek. A kutatásban részt vevő vállalatok „energiamixében” a nem fosszilis energia aránya 2030-ra a jelenlegi 34 százalékról várhatóan 43 százalékra nő, ám még ez is távol van a globális felmelegedés 2 Celsius-fokos korlátozásához szükséges, 2035-re előirányzott 58 százaléktól. Szkeptikusak a vélemények a fosszilis üzemanyagok kivezetésének támogatását illetően, a válaszadók közel fele szerint 2030-ig nem váltják be a reményeket az előirányzott energiahatékonysági programok. Véleményük szerint a befektetések középpontjában a továbbiakban is a gázfejlesztések lesznek, Kína és egyéb gyorsan fejlődő országok növekvő keresletének köszönhetően. Az iparági szereplők gázfelhasználása 2030-ra várhatóan 29 százalékról 33 százalékra nő majd. Az okos hálózat elterjedését szinte biztosra veszik a válaszadók, 27 százalékuk attól tart, hogy fő versenytársuk a jövőben egy, az energiaiparon kívülről érkező, bejáratott márkanevű cég lesz más iparágból, például a telekommunikációs vagy a pénzügyi szektorból.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.