Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Áramszolgáltatás havi 500 forintért
Tudj meg többet: Napenergia

Áramszolgáltatás havi 500 forintért

Két amerikai születésű mérnök szó szerint fényt hozott India egyik legszegényebb államába, Uttar Pradeshbe, számol be a treehugger.com.

A Nikhil Jaisinghani és Brian Shaad alapította Mera Gao Power újításainak köszönhetően sokak életükben először jutottak világításhoz és mobiltelefon-feltöltési lehetőséghez is. India számos, még a térképen sem látszó falujában a legelterjedtebb fényforrás naplemente után még mindig a kerozinlámpás. Ez több szempontból is káros az egészségre: egyrészt a kerozin égetésével támadt kigőzölgések légúti betegségeket okozhatnak, másrészt pedig a gyerekek véletlenül bele is ihatnak a folyadékba. „A minőségi és megbízható világítás életeket változtat meg; a gyermekek tanulhatnak esténként, a felnőttek több jövedelemre tehetnek szert, és a beltéri levegő minősége is javul”, nyilatkozta a vállalat.

a fényforrás

A Mera Gao Power mikrorácsos dizájnnal ellátott napelemek segítségével látja el a falusiakat, melyekből elég 4 darab 100 háztartás energiájának biztosításához. Továbbá, mivel az összegyűjtött energiát csak este használják, 4 további elemet raktározóként használnak fel, melyek két napi mennyiséget képesek tárolni. Azok a családok, akik jelentkeznek a cég programjára, azokhoz 2-4 LED lámpát, illetve egy mobilfeltöltő pontot szerelnek fel egy egyszeri díj fejében, miután csupán hetente fél dollárért (kb. 112 Ft) juthatnak világításhoz és feltöltéshez. A cég az USAid-től elegendő támogatásban részesült 50 falu felszereléséhez, de célul tűzték ki, hogy 2016-ra már 100 ezer háztartásban működjön megújuló energia-rendszerük.

az élet esténként

Ajánlott tartalom

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Mosó-, mosogatógép-, vagy hűtővásárlás során az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről lehet leolvasni, melyek olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jel.