Áramot termelhet a fesztiválozók vizelete

Az emberi vizelet nem csupán az anyagcsere egyik végterméke, értékes erőforrásként is szolgálhat. Brit kutatók olyan mikrobiális üzemanyagcellát hoztak létre, amely a vizeletet baktériumkultúrák segítségével árammá alakítja.

A Nyugat-angliai Egyetem kutatói évek óta vizsgálják, hogyan lehetne hulladékokból áramot előállítani. Hosszasan kísérleteztek rothadt gyümölcsökkel, levágott fűvel, kagylókkal, elpusztult legyekkel – számolt be munkájukról a kutatás vezetője, Ioannis Ieropoulos a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. A vizelet kiváló alapanyagnak bizonyult, kémiailag aktív vegyület lévén. Ieropoulos már régebb óta dolgozik hulladékevő robotok kifejlesztésén. A legújabb verzió, az úgynevezett Ecobot III a szennyvízben található tápanyagokból szerzi az energiát.

Mihelyst fogytán a készlete, felkeres egy szennyvízadagoló tartályt és kiszolgálja magát. A nyersanyagot baktériumok segítségével dolgozza fel, amelyek 24, egymáson elhelyezkedő mikrobiális üzemanyagcellában helyezkednek el.
A baktériumok elbontják a folyadékot, ezzel hidrogénatomokat állítva elő. Azok elektronjait az üzemanyagcella anódjai magukhoz vonzzák, és elektromos áram keletkezik. Időközben a hidrogénionok egy membránon keresztül a katódkamrába vándorolnak, és egyesülnek a víz oxigéntartalmával, még több vizet létrehozván így. A robot ezt a vizet “issza” meg, ellensúlyozva a párolgási veszteségeket.
A kutatók jelenleg olyan hordozható illemhely prototípusán dolgoznak, amelyet energia előállítására lehetne használni, például zenei fesztiválok vagy más szabadidős rendezvények alkalmával.

Ajánlott tartalom

Újabb kiválóságok és zöldipari innovációk a Környezet Védelméért díjak átadásán

Különleges helyszínen, a Duna vizén ringatózó Európa Hajón került sor – több mint 200 vendég jelenlétében - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 23. Országos Találkozójára és a Környezet Védelméért Díjátadó Gálájára.

Nincs hozzászólás

  1. A Szigeten lenni miből energiát termelni 🙂