Áramot termel az elefánt az állatkertben

A müncheni állatkertben az elefánt segítségével égnek a lámpák. A testes állat ürülékéből állítják elő azt a biogázt, mely meghajtja az állatkert áramhálózatát. A torontói állatkert is hasonló biogáz-üzemet készül létesíteni.

Egy elefánt naponta 100 kilogramm ételt is elfogyaszt, főként zöldséget, gyümölcsöt és ropogtatnivaló szárazsüteményeket. Emésztése végterméke tehát nem elhanyagolható mennyiség: éves szinten mintegy 2000 tonnáról van szó. Az ebből kinyerhető biogáz 100 lakást is el tudná látni árammal egész évben. A bajor állatkert vezetői három nagy konténert építettek, melyek egyenként akár 100 köbméter ürüléket is képesek tárolni. Nemcsak az elefánt beleinek végterméke köt itt ki, hanem az összes vegetáriánus állaté.

A konténer tartalmát meleg vízzel keverik össze, majd a baktériumok oxigénmentes környezetben 30 nap alatt lebontják az ürüléket. Ennek során gázok szabadulnak fel, metán és széndioxid, mely a mennyezeten lévő szellőzőnyílásokon keresztül távozik, s egy nagy “léggömbbe” áramlik, onnan pedig a biogáz-meghajtású erőműbe, ismertette az innovációt a CNN. A rendszer az állatkert energiafogyasztásának mindössze 5 %-át tudja előállítani.

A baj az, hogy a kinyerhető biogáz csekély energiamennyiséget jelent az ürülék nagy méretéhez és mennyiségéhez képest. A folyamatban nagy hő szabadul fel, amit szintén tárolnak és fűtésre használnak. A gorillák ennek köszönhetően melegedhetnek meg a hidegebb hónapokban. A hőmennyiség akár 25 (emberi) háztartást is befűthet, állítják az állatkert vezetői. Az erjesztés végeztével fennmaradó salakanyagot trágyaként használják fel a talaj termékennyé tételére.

A müncheni nem az első ilyen jellegű kezdeményezés. 2005-ben egy syracuse-i állatkert állt elő hasonló ötlettel New York államban, de később nem láttak napvilágot a sajtóban arról, megvalósult-e. 2008-ban, amikor a kanadai sajtóban olyan értesülés látott napvilágot, hogy hasonló megvalósíthatósági tanulmányt készítettek a torontói állatkertben, már úgy említették a syracuse-i projektet, mint ami azért fuccsolt be, mert túl költségesnek bizonyult.

A syracuse-i ottani Rosamond Gifford állatkertben 6 tagú ázsiai elefántcsoportjáról nevezetes. A 6 állat naponat 453 kilogramm ürüléket produkál. Csak ennek elszállítása évente 10 000 dollárba kerül. Az állatok lakhelyének fűtése és az áramfogyasztás pedig évente 400 000 dollárt emészt fel.

A torontói állatkert 2008-ban 10,5 millió (amerikai) dollárt akart összekalapozni, hogy kivitelezhesse a biogáz-projektet, jelentette akkor a CBS News. A város vezetéséhez fordultak, de ott nemleges választ kaptak: erre sajnos nincs pénz. Pedig az állatkert vezetése szerint az ürülékből az állatkert energiafogyasztásának 100 %-át kielégíthették volna.

Az állatkert honlapján még mindig jövő időben beszélnek a tervről. A költségvetés már csak 5,4 millió dollár, a biogázüzem kapacitása pedig 500 kW lenne. És most már csak azt állítják, hogy az energiaigény egyharmadát fedné le a biogáz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.