Áramot fejleszt az emberi fül

Amerikai tudósok először mutattak be olyan energiaellátási lehetőséget, ami a a belső fülben lévő elektromos potenciálkülönbségen alapul.

A Nature Biotechnology című szakfolyóiratban olvasható információk szerint a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei elsőként tudtak beültethető elektromos szerkezetet árammal ellátni anélkül, hogy a kísérleti állat hallása megsérült volna, írja az ebrand.hu. Az eredmény azért fontos, mert egy ilyen eszközzel lehetővé válik a hallássérült vagy egyensúlyzavarban szenvedő emberek fülében az aktuális biológiai aktivitás követése, valamint a kezelések eredményét jobban lehet majd mérni, illetve maga a működtetett eszköz is működhet terápiás kellékként. A Harvard Egyetem közös egészségtudományi és technológiai részlegének (HST) fülsebésze, Konstantina Stankovic  tengeri malacok fülében lévő biológiai elembe ültetett be elektródákat, majd ezekre alacsony energiafogyasztású eszközöket kapcsolt rá. A beültetést követő hallástesztekre az állatok normálisan reagáltak, miközben az beültetett szerkezet vezeték nélküli megoldással adatokat küldött a fülben lévő kémiai állapotokról egy külső vevőeszköznek. A professzor hozzátette: több, mint fél évszázada tudnak arról, hogy létezik a “biológiai elem”, de nem történt kísérlet arra, hogy apró elektronikai készülékeket működtessenek róla.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.