Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Napenergia

Technológiák » Épületek » Napkollektor, Napelem, Napcella

Áram helyett sült galambot termel a naperőmű

forrás: hirado.hu
Megjelenés: 2016.03.25., 22:59   Utolsó módosítás: 2016.03.25., 22:59

Egy éves ultimátumot kapott a világ egyik legnagyobb naperőműve Kaliforniában, miután öt évvel megnyitása óta is csak kétharmadát termeli a remélt árammenyiségnek, és tömegével égeti meg a felette elszálló madarakat.

Hatalmas ékszerként ragyog a Mojave-sivatagban hatvanöt kilométerre Las Vegastól az Ivanpah naperőmű. A telep 173 ezer ívelt tükre három, egyenként 150 méter magas toronyra koncentrálja a napsugarakat; itt egy óriás bojlerben vizet forralnak és gőzturbinával termelik az áramot. A tükröket számítógépes rendszer forgatja, ezáltal folyamatosan követhetik a nap járását.

A 2,2 milliárd dolláros projekt már 2011-ben elindult, Obama elnök akkor azt mondta: 140 ezer kaliforniai háztartást láthat el árammal a telep, ami a maga nemében akkor a legnagyobb volt a világon. A sikertörténet azonban csak az avató ünnepségig tartott. Az első éveiben az erőmű gyakorlatilag próbaüzemben működött, majd 2014-ben a remélt 1000 gigawatt órának kevesebb mint felét, 2015-ben pedig nagyjából kétharmadát termelte meg.

Népszerűségét tovább tépázta, hogy hamar kiderült, az Ivanpah valóságos madárgyilkos: évente nagyjából 3500 madarat öl meg, többségüket elevenen megsüti, amikor a tükrök és a tornyok között helyenként 500 fokosra felhevülő légtérbe berepülnek.

A természetvédők gyanítják, hogy a telep csapdaként funkcionál: ragyogó fényei messziről odavonzzák a rovarokat, nyomukban pedig a madarak is idegyűlnek, és a vesztükbe szállnak. A helyi madarászok most azon dolgoznak, hogy különféle eszközökkel elriasszák a sokszor ritka és védett madarakat a 14 négyzetkilométeres területről.

A kaliforniai döntéshozókat ugyanakkor valószínűleg a gyenge teljesítmény jobban aggasztja, ezért a Wall Street Journal beszámolója szerint a napokban úgy döntöttek, ultimátumot adnak az Ivanpah-nek. Az erőmű ezek szerint legfeljebb egy évet kap arra, hogy bebizonyítsa, képes hatékonyan és környezetbarát módon működni.

Marokkóban ezalatt még egy ennél is nagyobb naperőművet építenek: 2020-ra, mire minden blokkja elkészül, nagyobb területet foglal majd el, mint a főváros Rabat. Ez is tükröket használ, de a működési elve más. A sugarakat ugyanis nem tornyokra koncentrálják, hanem egy, a tükrökön átvezető csőre, amelyben egy különleges folyadékot hevítenek fel közel 400 fokra, és ezt használják fel az áramtermeléshez. Így nem lesz gyilkos forró levegő a telep felett, aminek biztosan a madarak örülnek majd a legjobban.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 25. csütörtök
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Használj kevesebb vegyszert! A szeméttelepek lebomló biológiai hulladéka felel a kontinens gázkibocsátásának 3 százalékáért.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés