Áradnak a folyók a háromnapos eső után

Árad az Ipoly és a Sajó a meleg idő és az eső miatt. Még nem olvad a Duna és a Dráva vízgyűjtőjén. A csapadékos idő szerdáig tart, csütörtöktől lesz több napsütés.

A Tarna és a Takta áradt meg az leginkább az utóbbi három nap csapadéka és az olvadást hozó meleg miatt. Nem volt viszont számottevő csapadék sem a Duna felső vízgyűjtőjén, sem a Dráván, és ott a hó sem kezdett el olvadni – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az [origo]-nak. A Tarnán másodfokú árvízvédelmi készültség van. A Tarna miatt  árad a Zagyva, ahol várhatóan nem kell elrendelni a másodfokú készültséget az első szintű után. A Sajó mentén kevesebb hó hullt az elmúlt napokban az előrejelzett mennyiségnél, de a vasárnapi eső miatt elolvadt a hó 500-600 méteres magasság miatt. A csapadék és az enyhe idő miatt huszonnégy óra alatt közel két métert emelkedett a Sajó Sajópüspökinél. Az áradás miatt hétfő reggel másodfokú védelmi készültséget rendeltek el.

A Sajó tovább árad az OVF előrejelzése szerint. Sajópüspökinél kedden tetőzik a folyó, a vízszint valószínűleg megközelíti a 300 centimétert. Lentebb, Sajószentpéternél valószínűleg a másodfokú, Felsőzsolcánál pedig az elsőfokú szint felett tetőzik a folyó.
Az Ipoly vízgyűjtőjén összesen 42 milliméter csapadék hullt az elmúlt három napban, kezdetben hó hullt, majd szombat déltől eső esett. Emiatt jelentős árhullám indult el az Ipoly valamennyi mellékfolyóján, patakján. A folyó nyolc ház udvarát öntötte el a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a házak bejáratát homokzsákokkal védik (erről szóló hírünket itt olvashatja). A Hernádon kevesebb csapadék és főleg hó hullt az előrejelzetthez képest, ezért a folyón csak kisebb áradásra számítanak az OVF szakemberei.

-

Péntektől több mediterrán légáramlat hozott csapadékot a Kárpát-medencébe, amely kezdetben 5-15 centiméteres friss havat okozott. Ahogy a hőmérséklet emelkedett, az ország túlnyomó részén esőbe váltott a csapadék, és elolvadt a friss és a régebbi hó is. Csütörtökig még többfelé várható eső, zápor az Országos Meteorológiai Szolgálat heti előrejelzése szerint. Átlagosan legalább napi 5 milliméter csapadék az ország felén lehet. A felhőzet szerdán kezd felszakadozni, több órás napsütésre és szárazabb időre csütörtöktől lehet számítani.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.