Appeninn: energiahatékonysági beruházásokkal nő a megtérülés az irodapiacon

Az irodaházak energetikai hatékonyságának javításával akár harminc százalékos energiamegtakarítást lehet elérni, az Appeninn Nyrt. ezért megkezdte ingatlanportfóliójának átvilágítását – közölte az ingatlanbefektetési társaság az MTI-vel kedden.

Tájékoztatásuk szerint a megfelelő beruházásokkal csökkentett üzemeltetési költségek a bérlő és a bérbeadó számára egyaránt előnyt jelentenek. A közlemény idézi Székely Gábor vezérigazgatót, aki elmondta: az Appeninn Nyrt. fontosnak tartja a B kategóriás irodaépület-állományára vonatkozó hosszú távú stratégia kidolgozását. Szakmai partner bevonásával elkezdték az irodáik energetikai és épületszerkezeti felmérését. Az új technológiák alkalmazása – a régi gépészeti rendszer, nyílászárók cseréje – akár harminc százalékos energia-, víz- és hőmegtakarítást is eredményezhet. Egy Budapest frekventált helyén újjászülető B kategóriás ingatlan iránt pedig intenzív a bérlői kereslet – mutatott rá a vezérigazgató.

Közlése szerint a felújított épületek bérlői összköltsége – bérleti díj és üzemeltetési költség – nem magasabb a bérlők számára, mint a korábbi színvonalú épületé, miközben a bérbeadó számára a bevételi szerkezet kedvezőbben alakulhat, megteremtve a beruházás megtérülését. Az energiahatékonysági beruházások egy része, például a gépészeti fejlesztések már rövid távon, akár 2-3 év alatt megtérülnek. A 2009 végén megalakított Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. tulajdonában lévő összesített ingatlanterület nagysága a fővárosban és vidéken meghaladja a 65 ezer négyzetmétert. Az Appeninn közleménye szerint a budapesti modern irodapiaci kínálaton belül mintegy 2,6 millió négyzetmétert tesz ki a bériroda terület. Míg új ingatlanok nagyobb volumenben az A kategóriában épültek az elmúlt évtizedben, a B kategóriában új beruházásokra nem került sor. Mivel a B kategóriájú irodaházak még a 2000-es évek előtt épültek, ezért energetikai hatékonyságuk alacsonyabb mint az A kategóriás irodaházaké.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.