Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Antarktiszon telepítenek napelemfarmot
Tudj meg többet: Napenergia

Antarktiszon telepítenek napelemfarmot

Olaszország Antarktiszon található állandó kutatóbázisán, a Terra Nova-öbölben található a Zucchelli állomáson egy 65 kW kapacitású, 250 darab, egyenként 250 W-os monokristályos panelből álló rendszer biztosít energiát.

Ellenálló napelem panelek fogják segíteni Olaszország Déli-sarkon folytatott kutatását, miután 65 kW-os telepítéssel egészítették ki az ország antarktiszi Zucchelli kutatóállomását. A modulsorozatot az új technológiákkal, energiával és fenntartható gazdasági fejlődéssel foglalkozó olasz hatóság, az ENEA technikusai telepítették. Mivel az Antarktiszi helyszínen akár mínusz 40 Celsius fokra is zuhanhat a hőmérséklet, és dermesztő, 200 km/ó sebességű, lefelé irányuló légáramlások is előfordulhatnak, ezért a projektnek a szélsőséges körülményeknek megfelelő, szigorú vizsgálatokon kell átesnie – közölte az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (Italian National Research Council, CNR). A napelemeket az állomás központi épületének tetején helyezték el, amelyet a hőszigetelés javítása érdekében teljesen felújítottak. A következő Antarktiszt érintő expedíció során, november elején a napelem rendszer 50 000 kWó előállítására lesz képes, ez a Zucchelli állomás energiaigényének 15%-át fedezi – közölte a CNR. A projekthez 250 monokristályos panelt használtak fel, amelynél mindegyik panel 250 W kapacitású, és az ENEA szakértői által tervezett különleges fémszerkezettel rögzítették a tetőhöz. „Az ilyen típusú parkok iránti érdeklődést annak lehetősége keltette fel, hogy nyáron elektrokémiai készülékek nélkül kiaknázhassák az Antarktiszon a napenergiát, ami jelentős mértékben leegyszerűsíti a kezelést és a karbantartást” – ismertette az állomás műszaki vezetője, Francesco Pellegrino.

Titokzatos modulok

A pv magazine kérdésére Pellegrino elmondta, hogy nem különleges modulokat használtak. Bár az olasz szabályozások miatt – amelynek értelmében a közintézmények nem említhetik beszállítók nevét – nem nevezhette meg a beszállítót, azt mondta, hogy a modulok kereskedelmi forgalomban kaphatók, és jól ismert gyártó termékei. A múlt hónapban a kínai panelgyártó, a Hanergy bejelentette, hogy paneleit az ország meteorológiai tudományokkal foglalkozó akadémiájának antarktiszi bázisán fogják használni, és a német panelgyártó, az Aleo Solar már telepített egy ausztrál kutatást szolgáló létesítményt a kontinensen. A fotovoltaikus rendszer három alegységből áll, amelyeket 20 és 15 elemből álló, sorba kapcsolt modulsorokra osztottak fel, és amelyek három 27 kW-os inverteren keresztül kapcsolódnak az állomás belső elektromos hálózatához, amelynek alapját két 375 kVA-es dízelgenerátor alkotja. Pellegrino rámutatott, hogy a telepítésben rejlő innovációt a napenergiával és dízel üzemanyaggal működő összetett rendszer vezérlőpultja jelenti, amelyet programozható logikai vezérlővel láttak el, hogy a hálózatra csatlakoztatott fotovoltaikus rendszer számára az interfész védelem összes lehetősége rendelkezésre álljon. Ez védi a generátorokat az esetleges áram visszatáplálástól, és a megfelelő üzemeltetéshez ez garantálja a  minimális terhelést és a maximális hatékonyságot. Pellegrino szerint a projekt jelenleg a kezdeti fázisnál tart. „A cél az évente felhasznált fosszilis tüzelőanyag mennyiségének 30-40%-kal történő csökkentése, hogy gazdasági értelemben pozitív hatást gyakoroljon annak beszerzésével, szállításával és tárolásával kapcsolatban, és jelentős környezetvédelmi előnyöket biztosítson az Antarktiszon található helyszín számára, írta az mnnsz.hu.

Ajánlott tartalom

A virtuális erőmű már a hatodik legnagyobb magyarországi erőmű

Az energia-megtakarításból "épített" virtuális erőmű jelenleg már Magyarország hatodik legnagyobb erőműve, a jövőbeli cél pedig, hogy az a második legnagyobb erőmű legyen Paks után - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) rendezett kerekasztal-beszélgetésen.