Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Annyit fogyaszt a marihuánatermesztés, mint egy adatközpont

Annyit fogyaszt a marihuánatermesztés, mint egy adatközpont

Miközben a világon egyre több helyen legalizálják a marihuána fogyasztását, kiderült az is, hogy az illegális – ezért beltéren folytatott – termesztés súlyosan terheli a környezetet is.

A marihuána termesztés nem csak illegális, de a rejtett, beltéri termőhelyek miatt rettentően környezetkárosító is. Egy 2012-es tanulmány szerint az illegális – és így titkos – termesztés évente 15 millió tonna üvegházgáz kibocsátásért felelős évente, ami hárommillió autó kibocsátásának felel meg. A termeléshez annyi energiára van szükség, mint egy adatközpont működtetéséhez az EQ Resarch friss kutatása szerint. Azokban az amerikai államokban, ahol legalizálták a termelést (például Washingtonban vagy Coloradóban) a teljes energiaértékesítés 1%-a cannabis termesztést szolgál. A hatalmas energiafelhasználást a világítás, szellőztetés és párátlanítás okozza, főként azzal, hogy szemben más energiafaló egységekkel – például az adatközpontokkal – a cannabis termelők kimaradnak az energiahatékonysági programokból írja a Green Tech Media tanulmánya, amely szerint muszáj lenne új szabályokat és ösztönzőket bevetni a termelési rendszerek energiafelhasználásának csökkentésére, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Összefogás indult a tiszai szemét ellen

Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az évről-évre tapasztalható, ám idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe - jelentette ki a témában tartott keddi sajtóeseményen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.