Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Energiagazdálkodás » Takarékoskodás

Annyi az áram, hogy ingyen osztogatják

Megjelenés: 2016.02.26., 18:25   Utolsó módosítás: 2016.02.26., 18:25

Este kilenctől reggel hatig ingyen kapják az áramot Texas egyes régióiban a háztartások. A szélenergia révén nagyobb az áramkínálat, mint a kereslet. Jobb híján ingyen terítik a piacon.

Az USA tagállamában olyan sok villamosenergiát termelnek a szélenergiás eszközök, hogy egyes közműszolgáltatók nem tudják értékesíteni a teljes mennyiséget, ezért esténként ingyen osztják szét. Nemcsak egy energiaszolgáltatóról van szó, több is ehhez a megoldáshoz folyamodott, csak hogy rendszeresen megszabaduljon a felgyülemlett szélenergiától. Napközben emelt tarifájú az áramfogyasztás, este ingyenes. Az elmúlt 3 évben mintegy 50(!) elektromos szolgáltató cég állt elő valamilyen hasonló díjcsomaggal.

Úgy látszik a felesleges elektromosság továbbítása túlságosan nagy energiaveszteséggel és költséggel járna, mivel a cégek inkább helyben adják oda ingyen a fogyasztóiknak a csúcsidőszakokon kívül. Talán a fogyasztói hűségre utaznak, azt gondolva, a hálás kliensek, akik este mossák így ki ruháikat, edényeiket, vagy kezdenek bulizni, nem választanak más szolgáltatót, mert megéri nekik az esti ingyenes fogyasztás.

Talpuk alatt fütyül a szél – meg a fejük felett is

A The New York Times tudósítása szerint több ezer ember élvezi az új díjszabást a TXU Energy-nek köszönhetően, mely egyike az 50 hasonló konstrukcióval élő cégnek. A cég nappal a piaci árnál valamivel drágább tarifákat számol fel, amivel részben az a célja, hogy csökkentse a hálózat terhelését a csúcsidőben. Ennek az a másik előnye, hogy nem kell új erőműveket építeni a gyarapodó lakosság ellátására.

Texas szeles régió, ezért itt több a befogott szélenergia, mint másutt az országban. De nemcsak ebben rejlik a magyarázat. A szeles óceánparti államok is jó adottságokkal rendelkeznek, náluk is fel lehetne pörgetni ilyen mértékűre a szélenergia-termelést.

A szél egyébként Texasban éjszaka fúj a legerősebben. A szövetségi adókedvezményeknek hála pedig a megtermelt szélenergia olcsó.

Csakhogy a texasi energiaszektor időben ocsúdott fel, és bő tíz éven át egyre-másra installálták a szélkerekeket és a nagy méretű szélenergiafarmokat. Ennek eredményét most aratják le a fogyasztók.

Texasban a szélenergia az energiamix 10%-át teszi ki. Ami az elektromosságot illeti, Texas tulajdonképpen energiafüggetlen, nem kell más tagállamokból importálnia áramot és nem is nagyon szokása az itteni piaci szereplőknek, hogy eladnának áramot az államon kívülre.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 24. szerda
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Magyarország műszakilag hasznosítható vízerő-potenciálja kb. 1000 MW, amely természetesen több mint az optimálisan hasznosítható energia.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés