Almával mérgezzük gyerekeinket?

Az alma féltekénk legnépszerűbb gyümölcse, és nem véletlenül: az egyik legegészségesebb is. Több mint 55 millió tonna alma fogy minden évben a földön.

Egy alma mindössze 80-90 kalóriával gazdagít minket, de tele van antioxidánsokkal, amik segítenek a rák megelőzésében és napi C-vitamin szükségletünk 14 százalékát kielégíti, írja a bezzeganya.postr.hu. Sok rostot tartalmaz, ezért nemcsak finom, de laktató is, több tanulmány szerint nagyban segíti a fogyni vágyókat. Ezek után az ember nem várná, hogy bármi rossz is kiderülne az almáról. De kiderült. Kedvenc gyümölcsünk a tavalyi év végén megjelent az amerikai Environmental Working Group (Környezetvédelmi Hivatal) évenként kiadott „A Piszkos Tizenkettő” listájának az első helyén áll. A több mint 700, különböző eredetű megvizsgált alma 98 százaléka tartalmazott növényvédő szert, ezért listavezető lett. A Piszkos Tizenkettő további helyezettei, a vegyi anyag értékek csökkenő sorrendjében a következőek voltak: zeller (szára), eper, őszibarack, spenót, nektarin, szőlő, amerikai paprika, burgonya, áfonya, fejes saláta és fodros káposzta (kale).

Az ugyanakkor publikált „A Tiszta Tizenkettő” lista helyezettei a növényvédő szereket legritkábban, és legkisebb mértékben tartalmazó zöldségek és gyümölcsök: hagyma, kukorica, ananász, avokádó, spárga, zöldborsó, mangó, padlizsán, sárgadinnye, kiwi, káposzta, görögdinnye, édes burgonya, grapefruit és gomba. A különbség a két lista között jelentős volt. Aki a Piszkos Tizenkettőn található termékekből napi öt adaggal megeszik, átlag 14 különféle mérgező vegyi anyagot juttat szervezetébe, aki a másik listáról választ ki ötöt, az kevesebb, mint kettőt. A Tiszta Tizenkettőn listázott növények több mint 90 százaléka egyáltalán nem tartalmazott mérhető mennyiségű vegyszert. A Környezetvédelmi Hivatal minden évben több száz mintát vesz különféle boltoktól, az 53 leggyakrabban fogyasztott zöldségből és gyümölcsből. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megmossák, és meghámozzák, ha lehetséges. Ezek után megvizsgálják őket, hogy milyen növényvédő szerek maradékait tartalmazzák, és milyen mennyiségben.

A növényvédő szerek különösen a gyerekekre veszélyesek, az idegrendszert károsítják, a hormonokat megzavarják, és hosszú távon rákot is okozhatnak. Egy Harvard egyetemi tanulmány nemrégen kapcsolatot talált a gyermekek vérének növényvédőszer tartalma, és a hiperaktivitás, és figyelemzavar között. A terhes nőket külön óva szokták inteni, hogy kerüljék el a növényvédő szereket, hacsak lehetséges. A magyarok számára az almát érintő felfedezések különösen fontosak, mert kultúránkban az alma gyakran az első étel, amit a hozzátáplálás során a kicsik kapnak. Hogyan kerül az a sok méreg az almákra? Először is az almafákat nagyban veszélyeztetik a különféle gombás és bakteriális fertőzések, és a károkozók is gyakran megtámadják őket. (Nemcsak az emberek szeretik az almát, hanem az alacsonyrendű élőlények is). Ezek ellen a modern mezőgazdaságban gyakran használnak vegyi permetezést. Mindemellett a leszedés után további növényvédőkkel kezelik az almákat, amik lehetővé teszik, hogy azok sokáig elálljanak. Hiszen gyakran az októberi szüret után hosszú hónapokkal is frissek kellenek, hogy legyenek a boltokban. Senki nem akar félig rohadt almákat vásárolni januárban a szupermarketben. A különböző zöldségek és gyümölcsök más-más értékben szívják be a külsejükre juttatott vegyi anyagokat, és az alma ezt hatékonyan megteszi.

Hogyan védekezhet az átlag fogyasztó a vegyszerek ellen? Legegyszerűbben úgy, hogy aki megteheti, csak saját, vagy ismerős által termesztett almát eszik, és akinek meg nincs erre lehetősége, az bio terméket vásárol. A bio termékeknél nagyon fontos, hogy a forrás megbízható legyen, mert a kistermelők gyakran a leghírhedtebb használói a növényvédő szereknek. A megbízható bio forrásból beszerzett alma a gyümölcs minden csodás erényével rendelkezik, de a káros vegyszerek nélkül. Összességében az alma még mindig az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk, csak biztosra kell mennünk, hogy mi fán termett, és hogyan jutott el hozzánk. Hófehérke egyetértene.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.