Alga- és hínáreső Nagy-Britanniában

Tengeri alga- és hínáresőn lepődhettek meg egy brit város egyik utcájának lakói és járókelői – bő 30 kilométerre a legközelebbi tengerparttól.

A gloucestershire-i Berkeley egy csendes peremkerületében lepte meg a halszagú, nyálkás zivatar a lakosokat. A háztetők, a kertek pázsitja, a kocsik mind bűzlöttek a vihar után a rájuk rakódott tengeri “gyümölcsöktől”. Egy házaspár csupán előkertjéből egész vödörnyi zöld nyálkát szedett össze, ám még mindig maradt bőven a bokrokon, fákon. “Kinéztem az ablakon, amikor véget ért a nagyon heves vihar, és döbbenten láttam, hogy tele van hínárral meg algával a kert. Halesőről már hallottam, de hínárzivatarról még soha” – idézte az 55 éves férjet, Richard Overton mérnököt a The Daily Telegraph című brit lap. Ian Fergusson meteorológus számításai szerint a tengeri égi áldás “feladója” Clevedon Beach egy partszakasza lehetett, ahol szinté tomboló vihar volt, és minden bizonnyal erős forgószél szippanthatta fel az alga-moszat-hínárkoktélt, majd pedig “landoltatta” Berkeley-ben. “Nézzenek körül a kertjeikben, hátha találnak halat is!” – javasolta a meteorológus.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.