Alattomosan támadja a bohóchalakat a klímaváltozás

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák melegebb víz miatti kifehéredése stresszhatásként éri őket, ezért kevésbé termékenyek. – írja az MTI a Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján.

A tengervíz hőmérséklet-változásaihoz amúgy kiválóan alkalmazkodó bohóchalak a tengeri rózsák rendjébe tartozó, mérgező anemónákkal szimbiózisban élnek, az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmezik őket a ragadozóktól. Ellenszolgáltatásul a bohóchalak megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz. A tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő vízhőmérsékletének hatásait – erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is. A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredett anemónákban élő halakat. A tudósok a kifehéredett anemónákban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben. Vérelemzéseket is végeztek, amelyek szerint ezeknél a halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja. A kutatók megállapították: A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemónakifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet. A szakértők úgy vélik, még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.