Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Aktív ház építkezést látogattunk meg

Aktív ház építkezést látogattunk meg

A most bemutatásra kerülő, épülő aktív ház 30 év alatt annyi energiát termel, amivel kompenzálja a felépítése, és az üzemeltetése során keletkező CO2 kibocsátást. Egyedülálló, részletes energetikai számítás készült, amely nemcsak az épület üzemeltetéséből származó CO2 kibocsátást, hanem a felhasznált építőanyagok, gépészeti berendezések előállítása (beleértve a szállítást is) során keletkező légszennyezést is figyelembe vette.

Meglátogattuk az építkezést, a határtól 1 órányi autóútra épül Ausztriában a Velux Cégcsoport újabb jövőbe mutató, példaként szolgáló családiháza, egy aktív ház.
A Model Home 2020 elnevezésű kezdeményezésről, amely során a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével 6 jövőbe mutató  építkezés jegyében készülő házat épít fel Európában, már olvashattak korábbi cikkeinkben (a dán pédákat mutattuk be korábban).  Most az egyik olyan aktív házat szeretnénk bemutatni, amely tőlünk nem messze, Pressbaumban épül.

Az aktív ház szekezete:

Falszerkezet:
Fa panelek, gyapjú, len, illetve cellulóz hőszigeteléssel kitöltve.
Az épület tartószerkezete és homlokzat borítása egyaránt a közeli erdőből kitermelt fából készül. Fontos szempont volt a tervezésnél az építőanyagok helybeli beszerzése, hiszen az átfogó energetikai számításban az építőanyagok szállításának CO2 kibocsátása is szerepet játszott.
A falszerkezet fa panelekkel épül, az előregyártott panelek hőszigetelése cellulóz szigetelés. A panelek cellulóz hőszigeteléssel való megtöltése még a gyárban történik meg, így már a kész, dobozszerű paneleket építik be a helyszínen.
A falpanelek belső oldalára lécváz kerül, amelyet gyapjú hőszigeteléssel töltenek ki. A belső sík záró burkolata 2 rétegű gipszkarton lap.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Nem áprilisi tréfa: 100.000 Ft-ból lehet napelemes rendszere

Egy megye kivételével, mindig megyében elérhető még a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram napelemes rendszerekhez.