Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Aktív ház a jövő, több energiát termel mint amennyit elvesz.

Aktív ház a jövő, több energiát termel mint amennyit elvesz.

Májusban készül el Budapest agglomerációjában az első aktív készház, amely több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál, az ára negyedével több, mint a “hagyományos” készházé – mondta az MTI-nek Molnár József, a Grand-Ács Kft. ügyvezetője.

A szakértők passzívnak nevezik azt a házat, amely évente és négyzetméterenként nem fogyaszt több energiát 15 kWh-nál. Ebbe a fűtés és a hűtés mellett bele tartozik a világítás és a háztartási gépek által elfogyasztott energia is. Az aktív házak viszont maguk termelik meg a működtetésükhöz szükséges energiát, sőt elérhető a többlet is, amelyet vissza táplálnak az elektromos hálózatba.

A Grand-Ács Kft. által építendő ház hasznos alapterülete 134 négyzetméter, bele értve a földszintet és a beépített tetőteret is. A falak és a tető hőátbocsátása harmada a 44 centiméteres korszerű tégla falénak és fele a mai készházakénak. (A hőátbocsátás azt mutatja, hogy egységnyi idő alatt mennyi hő távozik a falon át a szabadba.) Az aktív ház falaiban 37 centiméter, míg a tetőterében 35 centiméter vastag a hőszigetelés. Összehasonlításképpen: a múlt század 90-es éveinek közepéig rendszerint 10 centiméter hőszigetelést használtak a tetőterekben. A hőszigeteléstől azonban még nem lesz aktív egy ház, annak csak az a funkciója, hogy a fűtéshez és a hűtéshez mennél kevesebb energiára legyen szükség.

A szóban forgó aktív ház 20 négyzetméter – áramot termelő – napelemmel tudja működtetni a házat, sőt némi felesleg is keletkezik. Az ekkora felületű napelem óránként bő 2 kW villanyáramot állít elő. A fűtés úgy működik, hogy a szellőztető rendszerbe villamos fűtő patronokat szerelnek, és ha szükséges, akkor ezek bekapcsolnak. Erre csak nagyon nagy hidegben kerül sor, ugyan is a kertben három méter mélyre süllyesztett csőrendszerből télen 6-8, míg nyáron 12-14 Celsius fokos levegő kerül be a szellőztető rendszerbe.

Télen az elszívott használt meleg levegő egy hőcserélőn át előfűti a beszívott friss levegőt. Nyáron a bejövő levegő hűti a házat, nincs szükség energia faló légkondicionálóra.

Molnár József számítása szerint az aktív ház fajlagos előállítási költsége negyedével több, mint a hagyományos készházé. Az ő cége egy átlagos készházat 200 ezer forintért szállít négyzetméterenként, az aktív készház 250 ezerbe kerül. Tervezi, hogy a házakat úgy árulja a jövőben, mint a kereskedők az autókat. Az alapárért “fapados” felszereltség jár, amelyhez opciók vásárolhatók. Például többlet felszerelés lesz a szennyvíz tisztítás utáni visszaforgatása WC-öblítésre, autó mosásra, a kert pedig a felfogott esővízzel öntözhető.

Ajánlott tartalom

Forgó kert, mely az űrben is szuperál

A DesignLibero a NASA egyik technológiájának segítségével nevelgeti a zöldségeket és a növényeket!