Aktív ház 200 millió forintból

Miután a madridi Solar Decathlon versenyen hatodik helyet ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata Odooprojekt című pályázatával, egy aktív házzal, az épületet hazaszállították, és keddtől két éven át megtekinthető Budapesten, az egyetem központi épületének az udvarán.

A bemutatón Péceli Gábor rektor elmondta, az egyetem kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést, különösen azokat a projekteket, amelyek a fenntartható fejlődés szolgálatában állnak. Az USA-ban 2002-ben egyetemek közti versenyként indult Solar Decathlon, amelyet az idén Madridban rendeztek meg. A 45 pályázóból 18 mutathatta be a napenergiás házát, a magyar csapat a 6. helyen végzett. A mérnöki és szerkezeti megoldások, valamint a komfortkövetelmények kategóriában 2., az energiahatékonyság kategóriában pedig 3. helyezést ért el. A ODOO nevű projekt egy olyan 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és az említett falon összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, óránként 9 kilowattot képesek előállítani. A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz – újságpapírból készült – hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben lévő csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai – jóval kevesebb – áramot pedig onnan vételezi a ház. Az épület 100 millió forintba került, de a teljes projekt – beleértve a madridi ki- és a hazaszállítást is – 200 millió forint értékű. Ennek negyedét adta a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járult hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosította anyagban, eszközben és készpénzben. A ház sorozatban is gyártható lesz, és akkor már jóval olcsóbbá válik.

odooproject

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Nincs hozzászólás

  1. Ettől van sokkal jobb és sokkal olcsóbb !!!