Akár két óra alatt diagnosztizálható a tuberkulózis egy új teszttel

A tuberkulózis kimutatására kidolgozott új, molekuláris teszttel minden eddiginél könnyebben és gyorsabban, akár két óra alatt kimutatható a kór gyógyszereknek ellenálló formája is.

Az új diagnosztikus módszert a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat online kiadásában szerdán ismertették kutatók.
A Cepheid vállalat Xpert MTB/RIF jelű tesztje a próbák során 98 százalékos sikerrel azonosította 1730 tbc-gyanús esetben a gümőkór baktériumát akkor is, ha a rifampin vagy rifampicin nevű antibiotikumoknak ellenálló formáról volt szó. Az eredmények ráadásul két órán belül a vizsgálatot végzők rendelkezésére álltak.
Anthony Fauci, az Egyesült Államok fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézete, a NAID igazgatója a gyorsaság, pontosság és érzékenység tekintetében “lenyűgözőként” írta le a próba megállapításait.
Mark Perkins kutatásvezető csoportjával hat országban vizsgálta a teszt működőképességét, az eddigi eredmények a helyszíni vizsgálatoknál is a fentihez hasonló hatékonyságot mutattak.
A tuberkulózis főként a fejlődő világ országait sújtja, 2008-ban világszerte 1,8 millió ember halálát okozta.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.