Akár hónapokig is engedhetnek ki radioaktív gőzt

Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times. A lap szerint a most alkalmazott hűtési eljárásnál nem sok más választásuk lesz a hatóságoknak.

Folyamatosan tengervízzel kell elárasztaniuk a reaktorokat, a közben keletkező gőzt pedig időről időre ki kell engedniük, írják. Ha ez valóban így van, akkor az eddig a környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig távolabbi városok felé is érkezhet az alacsony sugárzású, de radioaktív gőzből. Külön problémát jelent, hogy a reaktorok rendes hűző rendszerének helyreállításhoz olyan helyeken kellene dolgozniuk a technikusoknak, ahol a sugárzási szint jelenleg nagyon magas. A lap által megszólaltatott egyik japán atomtudós szerint még a legjobb forgatókönyv esetén sem oldódik meg nagyon hamar a helyzet Fukusimánál.

Két és fél órán át voltak szárazon a fűtőelemek
Úgy tűnik, sikerül újra elég tengervizet pumpálni a Fukusima-1 2-es reaktorába, azonban a nukleáris fűtőelemek így is két és fél órán át teljesen szárazon voltak. Nem tudni, hogy ez alatt mennyire károsodtak, kezdtek megolvadni.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.