Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Akár a szén-dioxid-kibocsátás 35 százalékát is elnyelhetik az óceánok

Akár a szén-dioxid-kibocsátás 35 százalékát is elnyelhetik az óceánok

Számottevően lassítja a globális felmelegedést az óceánok szén-dioxid-elnyelése, amely a teljes emberi eredetű karbonkibocsátás 20-35 százalékát vonja ki a légkörből – derül ki egy friss kutatásból, amely a Nature tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

A New York-i Columbia Egyetem professzora, Samar Khatiwala vezette kutatásból kiviláglik, hogy tavaly a világ óceánjai mintegy 140 milliárd tonna szén-dioxidot tartalmaztak, az újonnan lekötött mennyiség 2008-ban 2,3 milliárd tonnát tett ki. A kutatási eredmények szerint az elnyelési volumen – a kibocsátás növekedésének köszönhetően – az 1950-es évek óta drámaian nő, bár az utóbbi néhány évtizedben a növekedés üteme valamelyest csökkent. Az óceánok közül a legnagyobb elnyelő az Antarktisz körüli Déli-óceán, amely 2008-ban az addig felhalmozódott, teljes elnyelt mennyiség több mint 40 százalékát tartalmazta.
A kutatásból az is kiderül, hogy a szárazföldi bioszféra az 1940-es évekig nettó szén-dioxid-kibocsátó volt, ettől kezdve azonban nettó elnyelővé vált. A teljes ipari korszakot figyelembe véve a szárazföld semleges vagy kis mértékben nettó forrás volt, becslések szerint mintegy feleannyi szén-dioxidot bocsátva ki, mint amennyit az óceánok elnyeltek.
A The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása a múlt héten egy másik tanulmányra hivatkozva arról írt, hogy az emberiség folyamatosan növekvő szén-dioxid-kibocsátása ellenére az erdők és az óceánok nagyjából állandó, durván 50 százalékos arányban nyelik el az üvegházhatású gázt.
Az eredmény azért meglepő, mert korábban az volt a vélekedés, hogy a kibocsátás masszív növekedése esetén csökken a Föld elnyelő képessége, így több gáz kerül a légkörbe – magyarázta a tanulmány szerzője, Wolfgang Knorr. A Bristoli Egyetem professzora mindazonáltal hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a közelgő koppenhágai klímacsúcson egyezség szülessen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről, mivel a gáz légköri koncentrációja az elnyelés ellenére folyamatosan nő.

Ajánlott tartalom

Kétszáz éve nem tapasztalt szárazság sújtja Belgiumot

Közel kétszáz éve, a legutóbbi rekordnak számító 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. Április és május folyamán 24,4 milliméter csapadék hullott mindössze az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest - közölte a belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) pénteken.