Akár 130 ezer új munkahelyet is jelenthetnek az energiahatékony felújítási programok

Az évtized végére akár 130 ezer új munkahely is létrejöhetne Magyarországon, ha egy nagyszabású, komplex, energiahatékony épületfelújítási program megvalósításába kezdene az állam – mondta el Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem Környezettudományi és Politikai tanszékének professzora sajtótájékoztatón kedden.

Elmondta, hogy az egyetem által készített tanulmány szerint egy komplex épületfelújítási programmal a magyar fűtési energiafelhasználás és a vele járó szén-dioxid kibocsátás, akár 85 százaléka is megtakarítható lenne, ennek befektetési költségigénye azonban akár a 4,5 milliárd eurót is elérheti évente.
A professzor kiemelte: az összköltséget figyelembe véve a program lépcsőzetes alkalmazása sokkal kedvezőbbnek tűnik – eszerint évente 1 milliárd eurót költenének a felújításra, amivel évente mintegy százezer lakást lehetne energiahatékonnyá tenni.

Hozzátette: egy ilyen felújítási program keretében 2020-ra 52 ezer munkahelyet lehetne teremteni. A tanulmány szerint az évi egymilliárd eurós költségigény a jelenlegi energiatámogatások átirányításával és az elérhető európai uniós források átcsoportosításával biztosítható lenne.
Rámutatott: a “fizess a megtakarításból” rendszer bevezetésével, vagyis olyan pénzügyi megoldással, amelyben a lakók a hitel törlesztőrészleteit a felújítással megtakarított energiaköltségből fedezik, a befektetés egy része finanszírozható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.