Akadozik a papírgyártás

A másodnyersanyagként felhasznált papírhulladék árának folyamatos emelkedése miatt április első felében szünetelteti termelését dunaújvárosi hullámpapírgyárában a Hamburger Dunaújváros Kft., Magyarország második legnagyobb hulladékpapír-feldolgozója és papírgyártója – értesült a Világgazdaság.

A lapnak a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a tulajdonos Prinzhorn csoport tavaly 60 milliárd forintos beruházással egy évi 350 ezer tonna kapacitású papírgyárat helyezett üzembe Dunaújvárosban, azonban a leállás nem ezt, hanem a cégcsoportnak a szomszédos telken működő régebbi hullámpapírgyárát érinti.
A fő költségnövelő tényező – az energiaárak növekedése mellett – a papír-másodnyersanyag árának gyors emelkedése. Szikla Zoltán szerint az általános fogyasztáscsökkenés visszavetette a képződő papírhulladék mennyiségét, a magyar hatóságok pedig egyáltalán nem segítik a magyar hulladékhasznosítókat abban, hogy a pillanatnyilag korlátozott mennyiségű hulladékpapír hozzájuk kerüljön.

Az alapanyagár-emelkedés mögött egyszerre van jelen a tengerentúli kereslet élénkülése, valamint az, hogy tavaly Lengyelországban és Magyarországon (Dunaújvárosban) is egy-egy új, nagy kapacitású papírgyár kezdte meg a termelést, amelyek óriási mennyiségben szívják fel a papír-másodnyersanyagot az egész kelet-közép-európai régióból. Rövid távon a kereslet tovább nőhet, hiszen Németország keleti részén hamarosan újabb hullámpapírgyárat adnak át – olvasható a Világgazdaságban.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.