Akadálymentesített tanösvény a Sas-hegyen

A Sas-hegy ritka színfoltja a fővárosnak, ezért jelentős része természetvédelmi terület.

Egyik különlegessége, hogy északi és déli lejtőjének mikroklímája különbözik, ezért a növénytársulások jellege is más. Itt a dolomit-sziklagyepen több olyan növényfaj él, melyek már csak foltokban találhatók meg más természetes élőhelyükön, vagy csak ezen a környéken, ezért fokozottan védettek, ilyen pl. a csikófark, a magyar gurgolya, az István király szegfű vagy a budai nyúlfarkfű. A Sas-hegyet – mely 257 méteres legmagasabb csúcsával valójában csak domb – régóta művelik és lakják, a házak egész magasra felhúzódnak, korábban, évszázadokig szőlők, gyümölcsösök tarkították, később tájidegen fákat, cserjéket telepítettek ide. A nagymértékű emberi beavatkozás miatt napjainkban élőhely-rekonstrukció folyik a hegyen a természeteshez közeli állapot visszaállítására, és korlátozott a belépés a területre.

 
Az 1957-ben létrehozott 30 hektáros Sashegy Természetvédelmi Terület, később, 1978-ban a Sas-hegyet is magában foglaló Budai Tájvédelmi Körzet megalakulása, majd 2003-tól a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által megszigorított védelem hozta el lassan a terület számára a további pusztulás megállítását. A védett terület fogadóépületében 2008-ban nyílt látogatóközpont értékes kiállítással várja az érdeklődőket – Menedék a betontengerben címmel. A terület védelmét szolgálja a kijelölt útvonal-vezetésű 850 méter hosszú Sas-hegy tanösvény, mely szakvezetővel látogatható. A látogatóközpont és a tőle a hegy kilátójához vezető keskeny, díszburkolatos, akadálymentesített sétány a kerekes székesek és babakocsik számára is kényelmes járófelületet biztosít.

 
A „Zöld jeles napok és tájbejárás-sorozat Budapesten és környékén” elnevezésű programsorozat keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein szervezett rendezvények a fenntartható életmódot és a környezettudatos viselkedést népszerűsítik. A programsorozat a Közép-Magyarországi Operatív Program 33,6 millió Ft-os támogatásával valósul meg. E sorozat részeként idén augusztus 20-án kerekes székes gyermekek és fiatalok számára volt fenntartva a sas-hegyi látogatóközpont és kilátó, mely utóbbiról kényelmesen és zavartalanul nézhették végig a Szent István napi tűzijátékot.

 

Információk a látogatóközpontról:
Látogatási időszak: március 1-november 1. kedd, szombat, vasárnapi napokon
cím: Budapest, XI. ker. Tájék u. 26.
elérhetőségek: 30/408-4370, sashegy@dinpig.hu

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.