Akadálymentes égbolt – madaraknak

Három éven át 3 millió forinttal támogatja a a Kerecsensólyom-védelmi Programot a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR), amely erről szerdán írt alá szerződést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME).

A program keretében az egyesület szakértői költésbiológiai és etológiai megfigyeléseket végeznek a nagyfeszültségű oszlopokon költő kerecsensólymok élőhelyén. A támogatás jelképeként a villamosipari vállalat örökbe fogadta Dórát, a világhálón nagy ismeretségnek örvendő kerecsensólymot. A madarat 2007-ben az MME szakértői gyűrűzték meg a MAVIR segítségével és látták el műholdról követhető jeladóval. Ő az első kerecsen a világon, akit a kirepüléstől az első sikeres fészkelésig nyomon követtek.
A MAVIR 2009-ben több mint 90 millió forintot fordít környezetvédelemre, ezen belül 12 milliót madárvédelemre – közölte Tari Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója egy szerdai budapesti konferencián, amelyen a magyar villamosenergia-ipari vállalatok madárvédelmi tevékenysége volt a fő téma. A cég 2008-ban csatlakozott ahhoz az együttműködéshez, melynek célja a közép- és kisfeszültségű elektromos szabadvezeték hálózat és a kapcsolódó berendezések által okozott madárpusztulás felszámolása és megszüntetése. A vállalat szakemberei a műfészkek és a madáreltérítők telepítésében is segítettek a madárvédő aktivistáknak: a hálózaton 386 műfészket helyeztek el, elterelő műtárgy a vezetékeken jelenleg 1700 darab található, s további 900 új kihelyezése várható.
Elsősorban a ragadozó madarakat – szalakótát, fehér gólyát – éri áramütés, míg a nagyobb testű, nehezebben manőverező túzok, daru és vízimadarak fő problémája, hogy beleütköznek az oszlopokba – mondta el Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára. Megoldást jelenthet a fátlan területeken a kiülőhelyek létesítése, biztonságos költőhelyek kialakítása, fészekmagasítás, a vezetékek szigetelése.
Az MME konfliktustérképe rámutatott arra, hogy 21 700 kilométer kiemelten veszélyes szakasz van Magyarországon, elsősorban az Alföldön, s ennek semlegesítésére 15 milliárd forintra lenne szükség. Több project is folyamatosan zajlik a madarak védelmében: a többi között a Kék Vércse LIFE+ programban 400 kilométer, a Kerecsen LIFE+ programban 510 kilométer vezeték szigetelése folyik.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.