Ajánlás a környezettudatos várostervezésre

Ne csak az épületek működtetéséhez szükséges energia felhasználásra, hanem az építőanyagokba foglalt energia limitálására is legyenek szabályok – egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) ajánlása, amelyet a főépítészek és önkormányzati döntéshozók számára dolgoztak ki, és amely az egyesület honlapján olvasható.

Az épületek energia igényének csökkentéséhez első lépés a várostervezés, illetve az ahhoz kapcsolt szabályozás újragondolása. A HuGBC a következő fő célokat határozza meg: a nyersanyagok és az energia takarékos felhasználása, a környezeti terhek csökkentése, valamint a kedvező építési és üzemeltetési költségek elérése. Ezeket az elveket vizsgálják a terv-zsűrik és az engedélyező hatóságok is – szólítja fel az érintetteket az egyesület.
Egy új lakóterületet úgy kell megtervezni, hogy a házak lehetőleg délre nézzenek, és így hasznosítani lehessen a napenergiát. Ugyanakkor a vegyes – ipari-szolgáltató-lakó – övezetek kialakításával csökkenthető az utazás, amely kisebb környezeti terheléssel jár. Hogy még kisebb legyen a gépjárműhasználat, a javaslat minden 3 kerékpár tároló hely kialakítása után elengedné egy – a norma szerint kötelező – parkoló megépítését.

Az épületeket úgy kell elhelyezni a településeken, hogy “átszellőzzenek”, illetve vízfelületekkel és zöld tetőkkel kell megakadályozni a túlmelegedést.
A javaslat több norma megalkotását is javasolja. Például előírnák, hogy az új épület építőanyagai között mekkora arányú legyen az újrahasznosított, illetve az, amit majd a későbbi bontás során újra lehet hasznosítani. Ugyan csak előírnák a házakba beépített energiatartalmat – azt, hogy a beépített építőanyagok előállításához mennyi energiát használtak fel.
Az alacsony energiaigényű és passzív házakat favorizálja a javaslat, és felveti a következményi költségek vizsgálatát is. Ez utóbbi a középületeknél a hosszú távú üzemeltetési költséget jelenti – bele értve az energia költséget is -, amelyet minden közbeszerzésnél vizsgálni kellene. Egy olcsóbb épület ugyan is bőven drágább lesz akkor, ha az üzemeltetése többlet költsége néhány éven belül felemészti a kisebb építési költséget.

A javaslat kötelezővé tenni az esővíz összegyűjtését, amellyel locsolni lehetne, de a WC öblítést is ezzel lehetne elvégezni. Megfontolandó az is, hogy a családi házas övezetekben ne közcsatorna, hanem házi szennyvíztisztító legyen.
Végül a HuGBC az ajánlja, hogy akinek a háza kisebb terhet jelent a környezetre, az kapjon kedvezményt az építményadóból.
A tavaly tavasszal alakult Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete egy környezetért felelős és egyben gazdaságilag is megtérülő építkezési gyakorlat magyarországi terjesztését tűzte ki céljául. Ezt elsősorban a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek segítésével kívánja elérni.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.