Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Ahol a nők szerelik fel a napelemet a házra
Tudj meg többet: Napenergia

Ahol a nők szerelik fel a napelemet a házra

Bangladesnek komoly energiaellátási problémái vannak. A 162 milliós népesség közel fele nem tud áramhoz jutni. A fény megváltoztathatja az életet, ezért is döntött úgy egy bangladesi kis falu, hogy a napenergiát fog használni.

A Grameen Shakti, egy bangladesi non-profit szervezet elindított egy programot még 1996-ban, mely keretein belül napelemeket szerelnek fel házakra. A programban nőket képeznek ki, hogy fel tudjanak szerelni napelemeket otthonokra és üzletekre. “Ez a fajta munka segít a nőknek abban, hogy anyagilag is hozzájáruljanak a családi bevételhez. Reméljük, hogy ki tudják majd terjeszteni ezt a programot az egész országra.” – mondta egy Monowara nevű nő, amint éppen felszerelt egy napelemet a házára. A 40 éves Fatima Begum életében először használhat majd elektromosságot a programnak hála. “Eddig kerozin lámpát használtam, de az bekormosította a házat. “ – mondta Begum. Sajnos ezek a napelemek nem olcsók. Körülbelül 300 dollárba kerül egy, mely a bangladesiek éves átlagkeresetének a fele. Szerencsére lehet részletre is fizetni, így sokak felszerelhetik maguknak. Természetesen nem csak lakóházakra telepítenek napelemet, hanem szinte minden üzletre is, melyek így sokkal nagyobb profitot tudnak felmutatni. A Grameen Shakti technikusai 1996 óta 550.000 rendszert telepítettek 40.000 faluban.

munka közben

Ajánlott tartalom

Napelemes járdát fejlesztenek Kínában

Kínai tudósok olyan napelemes burkolólapot fejlesztettek ki, amelyet alkalmasnak tartanak járdákhoz és kerékpárutakhoz. Az eszközöket Hong Kong „zöld kikötőjében” vizsgálták.