Ahány ország annyi ára lesz a Tesla új modellének

A kanadai dollár erős árfolyama ellenére az Egyesült Államokban olcsóbban lesznek kaphatók a Tesla új modelljei. Az elektromos luxusautót három akkumulátortípussal vásárolhatják meg az USA északi szomszédja.

A 40 kWh óra teljesítményű modell 64,500 kanadai dollárba kerül majd (ez tartományonként változhat az eltérő adószabályok miatt). Az S modell 60 kWh-s változatát 75,200, a 85 kWh-s autót pedig 85,900 kanadai dollárért árusítják. Az ártöbblet több elemből adódik össze. Az USA alapárára 6,1 százalékot számolnak rá importköltségek címén, további 1,5-2 százalékot pedig a szállítási és egyéb helyi üzleti kiadások visznek el. Ezután az összeget az éppen érvényes valutaárfolyamokhoz igazítják. Az importköltség furcsának tűnhet, hiszen Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó között fennáll a NAFTA, az észak-amerikai szabad kereskedelmi egyezmény, melynek értelmében nem kell vámot fizetni a Tesla Kanadába importált autóira. Az elektromos járműveknek azonban sok esetben Ázsiában gyártják az akkumulátorait, melyet költségesebb szállítani. A Kanadában árusított modellek azonban alapfelszereltségként tartalmazzák az ülések fűtését is, mely rendkívül fontos az áramfogyasztás csökkentéséhez, hiszen sokkal kevesebb energiát használ, mintha befűtenénk az egész autót.

tesla model s

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.