Afrikai áram Európába; indul a sivatagi erőmű projekt

Indul a Desertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy az évszázad közepére Észak-Afrikában termelt árammal fedezze Európa az áramszükségletének 15 százalékát. Az első lépés egy erőműpark felépítése a marokkói sivatagban.

A német üzleti lapnak Paul van Son, a Desertec vezetője elmondta: Marokkóban egy több technológiát alkalmazó létesítményt terveznek, amely szél- és napenergiával termel majd áramot. Jelenleg alkalmas helyszínt keresnek az erőműparknak, amelynek kapacitása 500-1000 megawatt között lesz, így nagyjából egy széntüzelésű erőmű termelésének megfelelő mennyiségű áramot állít elő.
A környezetbarát technológiával termelt sivatagi áram a Marokkó és Spanyolország közötti vezetéken érkezhet Európába. A kísérleti projekt célja az, hogy igazolja a Desertec életképességét.
A kezdeményezés tavaly indult, 17 német társaság, köztük az E.ON energiakonszern és a Münchner Rück viszontbiztosító részvételével. A közös alapítású társaság elképzelése szerint 2050-ben megújuló forrásokat felhasználó észak-afrikai erőművek fedezik majd az európai áramszükséglet 15 százalékát, és termelnek a helyi piacra is.

Paul van Son szerint a vízióból 2012-re lehetnek konkrét tervek. Az óriásprojekt technológiai oldala biztosított, a környezetbarát áramtermelés költségei pedig a következő 10 évben várhatóan 50 százalékkal csökkennek, miközben a kőolaj ára emelkedik.
A nagyobb kihívás a beruházáshoz kedvező környezet kialakítása, az európai és az észak-afrikai kultúra és érdekek egyeztetése, a két térség közti áramszállító infrastruktúra kiépítése és az észak-afrikai országok meggyőzése a Desertec hasznosságáról. “Számos államban szabadulni akarnak az olaj- és földgázfüggőségből. Tunézia, Líbia, Egyiptom, Algéria vagy éppen Marokkó mind-mind érdeklődik a kezdeményezés iránt” – mondta a szakember.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.