Afrikában a legszegényebbeket segítik a napelemek

Európai lakosként elképzelhetetlennek tűnik, hogy úgy éljünk, hogy nem képezi mindennapjaik részét az elektromosság és az általa üzemeltetett berendezések tömege.

Pedig a világban több millióan élnek úgy, hogy nem csak a számunkra kényelmi és szórakoztató elektronikát kell nélkülözniük, hanem a világítást is. Képzeljük csak el, hogy minden napunk produktivitása a sötétedéssel abbamarad. Afrikában sokak szenvednek ebben, de a következőkben bemutatott új találmányok sokat segíthetnek nekik is a jövőben.

HULLADÉK + NAPELEM = VILÁGÍTÁS

Egy olyan innovatív megoldást mutattak be pár afrikai faluban, ami teljesen megváltoztatta a helyiek életét. A modern világ hozadéka bizonyos szempontból már elért a szegény, elmaradott falvakba is, de többnyire csak hulladék formájában. Most ezeknek a melléktermékeknek egy része adja majd az alapanyagot a világítótestek kialakításához. A hasznosított hulladék nem más, mint a műanyagflakon, amibe lépten-nyomon belebotlik az ember. Ezt a lakosok magas klórtartalmú vízzel töltik meg, amelynek magas a fénymegtörő képessége. Ezeket a palackokat a kifúrt tetőszerkezetbe helyezik úgy, hogy felső részüket megvilágítja a napfény, az épület belsejében lévő részen pedig a szétszóródó fény nyújt világítást. Vagyis a vízzel teli műanyagflakon természetes villanykörteként tud funkcionálni. Ez eddig roppant egyszerű megoldás, de a fő problémát leginkább az okozza, hogy sötétedés után nem áll rendelkezésre különösebb fényforrás a gyertyán kívül, aminek viszont fényereje közel sem elegendő bizonyos tevékenységek elvégzésére. Itt jön képbe a napelem! A kezdetlegesnek tűnő technológiát egy olyan napelemes berendezéssel lehet kiegészíteni, ami szigetüzemű rendszerként egy akkumulátorba gyűjti a nappal megtermelt energiát. A megtermelt áramot éjszaka alacsony fogyasztású LED-izzók üzemeltetésére lehet felhasználni, melyek vízálló tulajdonságuk révén a vízzel teli palackokba helyezve biztosítani tudják a kellő megvilágítást.

Ezt a technológiát a Liter of Light mozgalom találta fel, és terjeszti Afrika szerte. A „fejlesztés” nagy előnye, hogy két problémára is megoldást nyújt. Egyrészt a hulladékok egy része így újrahasználatra kerül, másfelől pedig elektromossághoz jutnak a szegénységben élő társadalmak is, ráadásul fenntartható módon.

„SZOLÁR TEHÉN” SEGÍTI AZ AFRIKAI GYEREKEK TANULÁSÁT

Afrikában a közoktatás jelentős akadályokba ütközik. Egyrészt az alapvető infrastruktúra is hiányos, másrészt a gyerekek többsége igen korán munkára van fogva ahelyett, hogy az iskolapadban szednék magukra azt a tudást, ami később felemelkedésüket is segítené. A Power Milk elnevezésű projekt ezen a helyzeten kíván változtatni azzal, hogy olyan a „szolar tehenet” és által tölthető powerbank-eket ad a gyerekeknek, amivel elemlámpákat és egyéb tanulást segítő eszközöket tudnak üzemeltetni. A YOLK nevezetű cég által megépített berendezés egy tehenet imitáló vázszerkezetből, egy napelemből áll, ahol a tőgy részen egy olyan eszköz foglal helyet, ami a panel által megtermelt árammal tölti a kis akkumulátorokat. Ezek a kis energiatárolók pedig egyszerűen csatlakoztathatók fényforrásokhoz és egyéb elektromos berendezések tápellátásaként. A kialakított töltőberendezés egyik nagy előnye, hogy nem helyhez kötött. A „szolár tehenet” bárhol le lehet rakni, a fontos csak az, hogy a beépített napelemet a lehető leghosszabb ideig érhesse a napfény. Emellett jelentősen csökkentek a családok kiadásai is, hisz sok helyen az elektromos töltést csak töltő-szaküzletekben tudták megvásárolni. A fejlesztés legnagyobb előnye viszont az, hogy a szegénységben élő gyerekek tanulási lehetőségei javulhatnak a berendezés által.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.