Tudj meg többet: Szélenergia

Afrika új arca

A szélsőséges hőmérsékletingadozás, ebből adódóan az állandó és erős sivatagi szelek, a magas napsütötte órák száma és a forró kőzetek számtalan ígéretes lehetőséget biztosítanak Afrikában az alternatív energiaforrások felhasználására.

A kontinensen a legtöbb ország a szélenergia kihasználásával bővítené villamoshálózata kapacitását illetve csatlakozna egy fenntartható és hosszú távú termékkel a nemzetközi piachoz.

Legutóbb az Afrikai Fejlesztési Bank jelentette be, hogy támogatásával, előre láthatóan 2012-ben, felépül Afrikai legnagyobb szélerőműparkja Kenyában. 365 nagy teljesítményű szélturbina kerül telepítésre a Turkana-tó körül. Az 533millió fontból megvalósuló projekt 300 megawattos teljesítményével az országos villamoshálózatot fogja táplálni, ezzel bekerülve a világ legnagyobb hasonló projektjei közé. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának szóvivője elmondta, hogy Kenya energiaforrásainak a szél, a nap és a forró kőzetek energiájából kell származnia, melyekben hatalmas potenciál rejlik, ám legtöbbször megfontolás tárgyává sem teszik, főleg az utóbbi lehetőségeket.

A szélenergia azonban egyre több afrikai ország érdeklődését kelti fel, mivel viszonylag állandó és erős széljárás jellemzi őket. Marokkó és Egyiptom már a kereskedelmi lehetőségek megteremtésén dolgozik. Kenya és Etiópia pedig szélerőművei segítségével próbálja áthidalni a hatalmas szakadékot a villamosenergia kereslete és kínálata között. Etiópia egy 120 megawattos parkra adott megbízást Tigray tartományában, mely jelenlegi kapacitásának 15%-át tenné ki. Tanzánia egy 100 megawatt teljesítményű szélerőművet kíván telepíteni, ez villamoshálózatának 10%-a. Dél-Afrika a szénenergiától való függést mérsékelné az alternatív energiaforrás előállításának ösztönzésével. Egy díjazási rendszert vezet be, amely keretei között a szélenergia által táplált hálózathoz csatlakozók pénzbeli kiegészítést kapnak.

A Turkana-tó a világ legnagyobb állandó sivatagi tava, ahol állandó meleg szél fúj, tökéletes feltételeket biztosítva a kenyai projekthez, melynek egy 66 000 hektár bérelt területtel rendelkező német konzorcium a kivitelezője. A telepítés megkezdése körültekintő tervezést igényel, hiszen már a szállítás is nehézségeket okoz, több autóutat és hidat kell megjavítani, illetve a biztonsági kérdések megoldása szintén elkerülhetetlen.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.