Afrika lesz a legnépesebb kontinens 2100-ra

Afrikát tartjuk az emberiség bölcsőjének. A fekete kontinens fennsíkjairól indult el az ember mintegy 100 ezer évvel ezelőtt, hogy meghódítsa a Földet. És most a jövő is Afrikáé lehet, legalábbis demográfiai szempontból.

Az ENSZ legfrissebb becslései szerint 2100-ban a Föld lakosságának 40 százaléka afrikai lehet, többen élnek majd a földrészen, mint Kínában és Indiában. Ezzel szemben Európa lakói legfeljebb az össznépesség egytizedét, ha kiteszik, írja az energiacentrum.com.

Az ENSZ egy évvel korábban még arról tett közzé előrejelzést, hogy a Föld lakosságának növekedése a következő évtizedekben lelassul, sőt, talán le is áll. A legújabb kutatások viszont már arra mutatnak, hogy a növekedés 2050 is folytatódni fog.

Ez az előrevetítés két tényezőn alapul. Az egyik a várható életkor emelkedése. Ha csak nem üt be valamilyen előre nem látható katasztrófa, amelyet például a klímaváltozás, vagy egy világjárvány okoz (az elmúlt években többször is fenyegettek ilyesmivel egyáltalán nem „független” szakértők), nagyon valószínű, hogy az általános higiéniai és egészségügyi körülményeknek köszönhetően az emberek tovább élnek: a gazdag országokban 89, a kevésbé gazdagokban 81 évre emelkedhet az átlagéletkor. A másik tényező, ami kevésbé megfogható, a nők termékenysége, a születendő gyermekek száma, amely további tényezőtől függ, mindenekelőtt az első gyermeket szülő anya korától. Már pedig ez a kor éppen Afrikában a kulturális hagyományok miatt továbbra is alacsony, és bár az iskoláztatás, az urbanizáció, a munkavállalás általában visszafogják a népszaporulatot,  a harmadik világ nőinek termékenysége nagyobb arányú, mint az előbb említett körülmények visszafogó hatása. Éppen ezért a legújabb előrejelzés szerint 2025-ben a ma 7 milliárd feletti emberiség lélekszáma meghaladja a nyolcmilliárdot, 2050-ben már közelíteni fogunk a 10 milliárdhoz, 2100-ban pedig kb. 11 milliárdan leszünk.

A következő évtizedek nagyvárosi népesség-robbanásai várhatóan Lagosban, Kinshasában, Addisz Abebában, Dar es Salaamban, vagy akár Niamey-ben következhetnek be. A legnagyobb népesség-növekedéset ugyanis éppen Nigériában, Kongóban, Etiópiában, Tanzániában, Nigerben jelzik előre. Az ENSZ számításai szerint Afrikában, amelynek lakossága jelenleg alig több egymilliárdnál, 2050-re megduplázódik, 2100-re pedig megkétszereződik. Többen lesznek az afrikaiak, mint India és Kína együttvéve. Kínában valószínűleg az „egyke-politika” éppen az évszázad végére hozza meg eredményét, és a kínai népesség beáll az egymilliárd körül. India lakosságát másfél milliárd körülire becsülik.

Az európaiak valószínűleg tovább fogynak: a jelenleg 740 millióból 640 millióan maradnak. Különösen aggasztó lesz a helyzet Kelet-Európában, elsősorban a volt Jugoszlávia, valamint az egykori Szovjetunió területén alakult államokban, ahol 2050-re 15%-os népességcsökkenés várható. Stagnálásra számíthat ugyanakkor Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea.

A jelentésből az is kiderül, hogy továbbra is az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság lesz a legtöbb bevándorlót befogadó három állam: Az USÁ-ba évente egymillióan, Kanadába 200 ezren, Nagy-Britanniában pedig 172 ezren telepednek le 2050-ig. Az Egyesült Államokban éppen e tartós és folyamatos bevándorlás akadályozza meg a népesség-fogyást – állapították meg a világszervezet szakértői.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.