Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Afrika egyik legnagyobb szélerőmű-projektje készül
Tudj meg többet: Szélenergia
A legnagyobb afrikai szélerőmű-projekt kivitelezését ez év decemberében „eresztik szélnek” Kenyában, miután nemrég sikerült megegyezni a helyi hatóságokkal.

Afrika egyik legnagyobb szélerőmű-projektje készül

A legnagyobb afrikai szélerőmű-projekt kivitelezését ez év decemberében „eresztik szélnek” Kenyában, miután nemrég sikerült megegyezni a helyi hatóságokkal.

A Turkana-tavi Szélenergia Projekt 360 szélturbinát foglal magában, melyek kapacitása egyenként 850 kilowatt, így összesen 300 megawattot termelnek. A kenyai kormány és a projektvezetők közös erőfeszítéssel dolgoznak a sikerességért. „Alig várjuk, hogy a projekt decemberben útnak induljon, és 2013 szeptemberében már csatlakozhassunk a nemzeti hálózatra kezdeti 50 megawattal, majd 2014 közepén teljes kapacitásunkkal.”- nyilatkozta a projekt vezetője, Carlo Van Wageningen a Reutersnek a múlt heti rendezvényen, melyen a kormány hivatalosan is aláírta támogatói levelét. „Sajnálatos módon késésben vagyunk a projekttel, de a kötelezettségek, melyeket a kormány magára vállalt, több ügyet is megoldanak, melyeket finanszírozóink már felvetettek.”- tette hozzá Wageningen, elismerve, hogy a projektet már hónapok óta húzzák-halasztják. Az aláírt szerződésben a kormány ígéretet tesz a projekt támogatására, és tisztázzák a lehetséges fizetési módokat, amennyiben Kenya fő áramellátó cége megtagadná az ellenszolgáltatást. A kenyai Loiyangalani környékén létesített projekt végleges értékét 870 millió dollárra (164,7 milliárd forintra) becsülik. Az összegbe beleszámít a telepíteni kívánt 428 kilométernyi villamos távvezeték is, mely biztosítja, hogy a szél által generált energia csatlakozni tudjon a kenyai hálózathoz.

Ajánlott tartalom

Napelemes pályázat – 100.000 Ft-ból telepítenek napemeket a tetőnkre

A Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram (MFB0) segítséget nyújthat a most napelemes rendszerre vágyóknak.