Áfát igényelhet vissza a hálózati áramtermelő

Az Európai Bíróság olyan határozatot hozott, miszerint mindazok visszaigényelhetik a vásárláskori áfá-t, akik otthonukat a hálózatokat kiszolgáló áramtermelő fotovoltaikus(PV) berendezéssel látták el.

Az ügyben a kerestet eredetileg egy osztrák állampolgár nyújtotta be, azzal az indokkal, hogyha a berendezést jövedelemszerzés céljából vásárolta és használja, akkor mentesülnie kell az áfa fizetésének kötelezettsége alól. Az illető ezzel az igénnyel először a helyi adóhatósághoz fordult, még 2005-ben, amikor egy ilyen berendezést állított fel ingatlanán, majd a termelt áramot egy átvevőnek, az Ökostrom Solarpartner-nek kezdte árusítani. Kérte a berendezés vásárlásakor fizetett áfa visszatérítését.

Akkor az osztrák hatóság azzal az indoklással vetette el az illető, a linzi Thomas Fuchs kérvényét, hogy esetében nincs szó üzletelésről az árammal, mégpedig azért, mert annál kisebb mennyiséget ad el, mint amennyi ingatlanának áramigénye – írja hírében a pv-tech.org portál.

Ezt követően Fuchs a linz-i független pénzügyi bírósághoz fordult, amely az ügyben viszont tanácsért megkereste az Európai Bíróságot.

Utóbbi azt a döntést hozta, hogyha a fotovoltaikus berendezést rendszeres jövedelemszerzésre használja gazdája, akkor „gazdasági tevékenységet” végez, egy tevékenységért javadalmazást kap és nem perdöntő a dologban, hogy ezt nyereségért vagy anélkül teszi.

A portál szerint tehát a bírósági döntés értelmében a napenergetikai rendszer beszerzési költségei, amennyiben ezen rendszer rendszeresen áramot szolgáltat egy hálózat részére „technikailag” áfamentesek az uniós jog szerint, akár keletkezik ezen nyeresége a berendezés-vásárlónak, akár nem.

Mint ismeretes, az Európai Bíróság határozatait az EU tagállamokra nézve kötelezőnek kell tekinteni, írja a tisztajovo.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.