Adókedvezményekkel támogatják a megújuló energiát

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javított a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó ötéves előrejelzésén, miután 2015-ben a teljes globális energiafogyasztásnak már 23 százalékát tette ki ez a szegmens.

Az optimistább előrejelzést főleg a szabályozási környezet javulása és az ágazatra jellemző költségek jelentős csökkenése indokolja – írja kedden közzétett középtávú előrejelzésében az IEA. A megújuló energia részesedése 2021-re eléri a 28 százalékot, ami részben annak tudható be, hogy az Egyesült Államokban meghosszabbították a nap- és a szélenergia beruházásokat ösztönző adókedvezmények érvényét. Az IEA a vízenergiát is a megújuló források közé sorolja. Továbbra is Kínában bővül a legjobban a megújuló energia szektor, a globális növekedés 40 százalékát ez az ország generálja, és 2021-re a globális nap- és szárazföldi szélerőművi termelő kapacitás több mint harmada Kínában lesz – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Tavaly a beépített megújuló energiatermelő kapacitások meghaladták a szénből nyert energiát, és ezzel a világ elsőszámú energiaforrásává váltak. A következő 5 évben a teljes energiaszektor beruházásainak 60 százaléka már a megújuló energia szegmensre fog jutni. A költségek lefaragását tovább segíti a kedvező szabályozás, a pénzügyi támogatás és a technológiai innováció – mondta Fatih Birol, írja a tozsdeforum.hu.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.