Adókedvezmény kérnek a kapcsolt energia termelők

A közvetlen ártámogatások helyett érdemes megfontolni a magas hatásfokú kapcsolt villamosenergia-termelés adórendszeren keresztül történő ösztönzését – mutatott rá Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke az EnKon Tél 2012 rendezvény december 5-i panelbeszélgetésén.

2007-ben még közel 8000 gigawattóra áramot termeltek a hő- és villamos energia együttes előállítására képes kapcsolt erőművek, idén a hazai erőműpaletta legmagasabb hatásfokával rendelkező, modern berendezésekkel termelt áram mennyisége még az 5000 gigawattórát sem éri majd el, írja a vg.hu. Az elnök szerint a tendencia megfordítására a fogyasztói díjak emelése nélkül is lehet lehetőséget találni. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság véleménye szerint közös érdek a drasztikusan csökkenő termelési tendencia megállítása . Ennek érdekében a szakmai szervezet olyan lehetőségeteket vizsgál, és olyan javaslatokat készít elő a döntéshozók számára, amelyek ösztönözhetik az iparági szereplőket a magas hatásfokú, tehát kevesebb földgázt felhasználó és ezáltal kevesebb szén-dioxidot a légkörbe bocsátó kapcsolt energiatermelés fenntartására és továbbfejlesztésére. „A magas hatásfokú kapcsolt villamosenergia-termelés számára bizonyos adókedvezmények, a megtakarított fosszilis tüzelőanyag és széndioxid-kibocsátás elismerésére egy ösztönző prémiumrendszer kialakítása jelentheti a túlélést” – mondta Rudolf Viktor. Magyarország az elmúlt években jelentős előrelépést tett és előkelő pozíciókat ért el Európában a kapcsolt technológia hasznosítása terén. Miközben vannak európai uniós tagállamok, amelyek azért küzdenek, hogy 6-8 éven belül a kogenerációs technológia részesedése az áramtermelésükben elérje a 20 százalékot, hazánk ezt az arányt már 2004-ben teljesítette. 2010-ig a villamosenergia-termelésben a kapcsolt erőművek részesedése folyamatosan 20 százalék fölött volt. A legmagasabb, 21,8 százalékos részarányt 2006-ban érte el az iparág. „Idén a kapcsolt erőművek alig 14-15 százalékban részesednek az ország áramtermeléséből” – érzékeltette a visszaesés mértékét Rudolf Viktor. Az MKET elnöke szerint az ösztönzők kialakítása azért is fontos, mert már megkezdődött az Európai Unió energiahatékonysági irányelvének hazai jogrendbe történő átültetése. Az uniós szabályozás az energiahatékonysági célkitűzések elérésében kiemelt szerepet szán a magas hatásfokú kapcsolt energiatermelésnek, szorgalmazza előnyeinek szélesebb körű kihasználását.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.