A zuhanyzófülke, mely kimossa ruháinkat, amíg fürdünk

Négy török egyetemi diák fejlesztette ki a Washit nevű zuhanyzófülkét, mely megszűri és eltárolja a felhasznált vizet, ami utána fürdésre vagy mosásra is alkalmas.

A hallgatók eredetileg iskolai projektként tervezték a zuhanyzó-mosógép kombinációt, mellyel később az iF Concept Design díját nyerték el  víztakarékossága miatt.  A Washit zárt vízvisszaforgató rendszert használ két vízpumpával, három szűrővel (szén, organikus, és kémiai), UV tisztitóval, melegítővel, és víztartállyal. Amíg zuhanyozunk, a készülék összegyűjti a használt vizet, átvezeti a szűrőkön és az UV tisztító rendszeren, majd eltárolja. Az így elraktározott vizet ezután újra felhasználhatjuk fürdésre, vagy a fülke falába épített géppel ruhák mosására. A feltalálók úgy szerették volna csökkenteni a fürdőszoba vízfelhasználását, hogy az a felhasználó számára se okozzanak kellemetlenséget, innen jött a zuhanyzó és a mosógép összakapcsolásának ötlete. A török fiatalok most egy működő prototípus előállításán dolgoznak tanáraik segítségével.

washit

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.