A zöldgazdaságban keresett új szakmákra készítenek tantervet az agráregyetemek

A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara és konzorciumi partnerei, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, valamint a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kara 865 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert a projekt megvalósítására – hangzott el a projekt nyitórendezvényén, kedden Szarvason.

Az Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében című projekt 100 százalékos EU-támogatásban részesült a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretéből. A projekt keretében hetvenhét egyetemi oktató dolgoz ki tantervet 24 hónap alatt a mezőgazdasághoz kapcsolódó a zöldgazdaságban igényelt új szakmákra. Ilyen szakma például a hulladékgazdálkodás, az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása, a komposztálás és a biogáztermelés. A pályázat kiemelt célja a gyakorlati tapasztalatok beépítése az új szakmai tananyagokba ágazati együttműködés keretében. A hulladékgazdálkodásban, a szennyvízkezelésben és a megújuló energiák területein tapasztalatokkal rendelkező vállalkozások segítik az egyetemi tanárok munkáját. Aleksza László szakmai vezető elmondta: a projekt keretében Bologna-konform tananyagokat dolgoznak ki, a három szakterületre jelenleg komplex tananyag nem áll rendelkezésre az agrár felsőoktatásban. Rámutatott: a munkaerőpiacon jelentős a kereslet a zöldgazdasággal összefüggő speciális szakmákra, és a hallgatók is szeretnének ezekből magasabb szintű képzést kapni. Magyarországon az utóbbi években jelentős beruházások valósulnak meg a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és a megújuló energiák területén, ezeket üzemeltetni kell hozzáértő szakemberekkel, mérnökökkel. Emellett az államigazgatásban, a hatósági szakterületeken is egyre keresettebbek a speciális tudással rendelkező felsőfokú végzettségű szakemberek. A konzorcium egyetemei a mérnökképzés átalakításával és megújításával a jövőben maradéktalanul ki tudják elégíteni a munkaerő-piaci igényeket – jegyezte meg Aleksza László.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.