A zöldek szerint Japánban történelmi jelentőségű katasztrófa történt

Igazolódni látszanak a környezetvédők aggodalmai, hogy Japánban történelmi jelentőségű katasztrófa történt, és ez talán eloszlatja azt a tévképzetet, hogy az atomenergia tiszta és kontrollálható energiaforrás – mondta Várnagy Dávid, a Duna Környezetvédelmi Fórum titkára csütörtökön Baján az MTI-nek.

Ha a japánok nem tudják ezt a helyzetet kezelni, akkor valószínűleg nincs ember, aki kezelni tud egy ilyen katasztrófát – mondta Várnagy Dávid, aki egyik szervezője a  Környezet- és Természetvédő Szervezetek március 17-től 20-áig tartó XXI. Országos Találkozójának. A környezetvédelmi szakember szerint a katasztrófa mindenképpen fordulópontot jelent abban a tekintetben, hogy ezután hogyan fogunk az atomenergiához viszonyulni. A környezetvédő szervezetek országos találkozóját ebben az évben a bajai Eötvös József Főiskolán rendezik meg, több mint 200 szervezet részvételével. Ezen az évente rendezett „zöld csúcson” fogadják el a zöldek a politika szférája felé képviselt közös állásfoglalásaikat, választják meg azokat a küldötteket, akik képviselik értékeiket, szempontjaikat a következő országos találkozóig – mondta Várnagy.

Az országos fórumot szervező egyesületek meghívását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkár is elfogadta. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság Elnöke. Várnagy Dávid szerint a zöld egyesületek nagyon pozitívan fogadták azt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium valódi társadalmi vitát kezdeményezett Magyarország 10 éves vidékfejlesztési stratégiájáról. Maximálisan elfogadható a zöldek számára, hogy a vidékfejlesztés nem elsősorban agrárkérdés, hanem az emberek életének színtere, a természet létezési formája – indokolta a zöldek, egyelőre még csak elvi támogatását Várnagy Dávid.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.