A zöld gazdaság megvalósítása szűkülő forrásokra támaszkodhat

A zöld gazdaság megvalósításához a támogatási lehetőségek és a beruházási hajlandóság szűk keresztmetszetet szabnak, az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (Ipenerg) álláspontja szerint ezért fontos a szabályozási környezetet a rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően optimalizálni.

A nagy iparvállalatokat tömörítő energiafogyasztói érdekképviselet keddi közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy kormány jelenlegi stratégiájában (Új Széchenyi Terv) kizárólag a lakossági energiahatékonysági programok támogatása szerepel, holott legalább ilyen fontos az ipari energiahatékonyság is, hiszen az energiafogyasztás egyharmadát a vállalati szektor használja fel.
Az Ipenerg pozitív üzenetként értelmezi, hogy a klíma- és energiaügyi államtitkárság múlt hétvégi megalakulásával súlyának és stratégiai szerepének megfelelő keretet kap az államigazgatásban is az energetika.
Emlékeztetnek arra, hogy nemrég jelent meg az Európai Unió 2020 európai energiastratégia program, hamarosan elkészül a hazai Energiastratégia, valamint a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési Terv is. Az energia, és elsősorban a zöld energia, még sosem állt ennyire a figyelem középpontjában, mindez egyedülálló lehetőség.

Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a nagyszabású és hosszú távú tervekhez számolni kell a gazdasági realitásokkal. Az EU által biztosított pénzügyi források jóval szerényebbek, mint azt a kormány hivatalba lépésekor remélte, jelenleg a támogatás intenzitásának nagyarányú csökkentésére irányul a terv. A beruházási kedvet visszavetette a kormány energiavállatokat sújtó különadója, és főleg annak hosszú távú lebegtetése. Szakértők szerint legalább 5-8 évre lesz szükség a befektetői bizalom újraépítéséhez. Magyarország kitörését gátolhatja a bizonytalan világgazdasági helyzet, illetve az EU gazdasági nehézségekkel küzdő tagországainak állapota, így egy vállalat sem lehet biztos abban, hogy jövőbeli megszorítások nem terhelik majd.
Az Ipenerg az idén szeptemberben alakult meg tizenkét nagy iparvállalat részvételével. A szervezet törekvése, hogy az Energia 2020 gyakorlati megvalósítása, az Új Széchenyi Terv és az energiastratégia változtatásai megfelelő irányba mutassanak, fenntartható fejlődést biztosítsanak mind a hazai ipar, mind az egész gazdaság és a munkavállalók szempontjából.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.