Kezdőlap / Témakörök / Szélenergia / A Windcube a mérsékelt szelet is felhasználja
Tudj meg többet: Szélenergia

A Windcube a mérsékelt szelet is felhasználja

A szélenergia hasznosítása az egyik leginkább fejlődő alternatív energia beruházás. A telepítést azonban nagyban befolyásolja az uralkodó széljárás és szélerő, nem beszélve a hatalmas területigényről.

A Windcube fejlesztésének köszönhetően sokkal mobilisabb, akár házilag használható kis szélerőműveket is lehet már telepíteni.
A 22 x 22 x 12-es, egyenként 60 kilowattot termelő egységeket kifejezetten a városi és vidéki épületek tetőszerkezetére tervezték. Mark L. Cironi a terméket kifejlesztő amerikai Green Energy Technologies vezetője elmondta, hogy a rendszerükkel bárki része lehet a megújuló energiaforrások palettájának, nem kell olyan adottságú területeken élnie az országnak, mint Kansas vagy Nebraska, hogy a szél energiáit hasznosítsa. A telepítés költségei akár három éven belül is megtérülhetnek.

windcube

A Windcube a szélcsatorna effektusra, pontosabban a Bernoulli-elvre támaszkodik. A váz, a doboz kialakítása felerősíti a beáramló szelet, ezáltal több villamosenergiát generálva. Kialakításának köszönhetően 5 mérföld/órás szélsebességtől tud termelni. A villamosenergiát a terelőlapát által hátrafele mozgó motor termeli, ezzel sikerült kiküszöbölni a sebességváltót. Ennek hiánya megkönnyíti a telepítés terheit, később pedig a meghibásodásokat és a karbantartási időszakokat csökkenti, a fenntartási költségekkel egyetemben. 
A vállalat a nagyipari, kiskereskedelmi vállalkozókat, a kereskedelmi irodaházakat, a főiskolai campusokat tartja potenciális ügyfeleknek, de remélik, hogy a lakossági piacon is kedvelni fogják a fejlesztést, hiszen egy-egy egységgel érezhetően lejjebb tornázhatják közüzemi számláikat.

Ajánlott tartalom

Csak napelem, szélerőmű és biomassza. Melyik ország ez?

Dánia úgy döntött, hogy teljesen függetlenné válik a fosszilis energiahordozóktól.