A vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyót vizsgálják

A vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncát vizsgálja az idén a győri Reflex Környezetvédő Egyesület környezetvédelmi program keretében, amelyhez mintegy 2 millió 78 ezer forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán – mondta Lajtmann József, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A szeptember végéig tartó program másik fontos eleme a környező települések lakóinak szemléletformálása, amely a folyó revitalizációs folyamatában aktív részvételre ösztönzi az érintetteket. Fórumokat tartanak önkormányzati vezetőknek, civil szervezeteknek a folyó védelméről, az elkerülendő szennyezőforrásokról, a diákoknak pedig iskolai vetélkedőket szerveznek, amelyeknek fő témája a Marcal lesz – ismertette az elnök. A Reflex előzetes vizsgálatokat már végzett a Marcalt tápláló észak-bakonyi vízfolyásokon, ahol nem tapasztalták a tápláléklánc sérülését. Ez évben a Marcal teljes szakaszán végeznek méréseket. Kontrollálják, hogy miként épül fel a tápláléklánc az apró élőlényektől a ragadozó halakig. A mérések eredményei a folyót érintő későbbi beavatkozásoknál hasznosulhatnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatása a program költségeinek 75 százalékát fedezi, a fennmaradó 25 százalék az egyesületi önerő.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.