A Volvo 1000 kilométerrel növeli elektromos modelljei hatótávolságát

A Volvo Car Corporation az elektromos hajtású modellek fejlesztési stratégiájának keretében elindítja a hatótávnövelő rendszerrel felszerelt tesztautók gyártását. A járműveket három koncepcióban belsőégésű motorral is felszerelik a hatótávnövelés érdekében.

A projekt, amelyet a Svéd Energiaügynökség és az EU is támogat, három lehetséges technológiakombinációra épül. A különböző koncepciók tesztelése 2012 első negyedévében kezdődik. „Rendkívül izgalmas, ahogyan e projektekkel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az elektromos járművek. Az akkumulátorok költségei és mérete miatt a teljes mértékben elektromos autók hatótávolsága még mindig viszonylag korlátozott. A hatótávnövelő használatával az elektromos autó hatótávolsága 1000 kilométerrel nő, azonban a széndioxid-kibocsátás 50 g/km értéken vagy jóval ez alatt tartható” – mondta Derek Crabb, a Volvo Car Corporation erőátviteli részlegének alelnöke. A vállalat technológiai fejlesztései ezen a területen jelenleg három különböző technológiakombinációra épülnek, és háromhengeres benzinmotorokkal egészítik ki az első kerekek elektromos meghajtását. Mindegyik változat újrahasznosítja a fékenergiát. A motorok benzinnel és etanollal (E85) is használhatók. Két megoldás a Volvo C30 Electric modellre épül. Mindkét esetben lecsökkentették a normál akkumulátor méretét, hogy helyet biztosítsanak a belsőégésű motor és az üzemanyagtartály számára.

 
I. koncepció: Volvo C30 soros csatlakozású hatótávnövelővel
Műszaki alapja egy C30 Electric, amelyet a csomagtartó padlója alatt elhelyezett 60 lóerős (45 kW), háromhengeres, belsőégésű motor egészít ki. Az autóban egy 40 literes üzemanyagtartály is található. A belsőégésű motor egy 40 kW-os generátorhoz kapcsolódik. A generált áram elsősorban az autó 111 lóerős (82 kW) elektromos motorjának meghajtására szolgál, de a vezető az akkumulátor töltésére is használhatja a generátort, így növelheti az autó elektromos üzemű hatótávolságát. A hatótávnövelő akár 1000 kilométerrel növeli az elektromos autó hatótávolságát, az autó akkumulátora által biztosított 110 kilométeres hatótávolságon felül.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.