A vízerő-hasznosítás helyzete Magyarországon

Az Energetikai Szakkollégium idei vitafóruma. A magyar vízerő-hasznosítás a rendszerváltás óta igen kényes kérdés szakmai és politikai körökben egyaránt. A Bős és Nagymaros közötti vízlépcső megépítését övező viták és eseménysorozatok következtében tabuvá vált téma még most, negyed évszázad elteltével is csak ritkán kerül felszínre.

A vízerőmű-építés milyen előnyökkel járhat a magyar villamosenergia-rendszer szempontjából? Mik a vízgazdálkodás érvei? Ha energetikailag valóban kedvező lenne, felülírhatóak-e az ökológiai vonatkozások? Mi a politikai álláspont, és annak háttere? Számtalan kérdés vetődik fel a téma kapcsán, melyek megválaszolását ki kell terjeszteni a szakmai berkeken kívülre.

Ennek szellemében az Energetikai Szakkollégium tavaszi, Ganz Ábrahám emlékfélévében kiemelt programjaként rendezi meg a magyar, azon belül is a dunai vízerő-hasznosítás helyzetéről szóló fórumát. A Szakkollégium célul tűzte ki, hogy a rendezvény látogatói átfogó képet kaphassanak a kérdéskörről, emellett feladatának tekinti, hogy a téma több évtizedes tabujellegét feloldja, és előremutató módon a vízenergia felhasználását érintő viták nyílt, a társadalom tájékoztatását is magába foglaló jellegét elősegítse.

Ennek érdekében a fórumra az érintett szakterületek képviselőit hívjuk meg. A résztvevők hallhatnak majd az energetikai és vízgazdálkodási vonatkozások mellett az ökológiai, illetve a politikai álláspontról is. Célunk, hogy a program végén a hallgatóság az elhangzott információk ismeretében már megalapozott véleményt alkothasson a vízerő-hasznosítás indokoltságát illetően.

Ha Ön is részt szeretne venni egy társadalmi vitában, ha a magyar vízerő-hasznosítást övező több, mint két évtizedes passzivitás Önt is felháborítja, várjuk április 9-én az IB028-as teremben, az ESZK idei vitafórumán.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.