A víz exportjának a teljes tilalmát akarja bevezetni a szlovák kormány

A víz exportjának csaknem teljes tilalmát kilátásba helyező alkotmánymódosítás tervét jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban a környezetvédelmi tárca vezetőjével közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az alkotmánymódosítás terve a pozsonyi törvényhozás által jelenleg tárgyalt – a vizet stratégiai nyersanyaggá minősítő – víztörvény módosításához kötődik. A törvényi szabályozás szándékát a vízkincs védelmének fontosságával indokolta Robert Fico.

A várhatóan már ezen a héten a pozsonyi parlament elé kerülő alkotmánymódosítás – a szlovák kormányfő előzetes tájékoztatása szerint – teljes körű tiltást vezetne be az ivóvíz, a csővezetéken keresztül vagy tartálykocsikban szállítható ásványvíz és a geotermális vizek kivitelére. Kivételt képezne a palackozott ásványvíz, és a tilalom nem lenne érvényben, ha annak feloldását valamilyen humanitárius helyzet indokolja.

Az alkotmánymódosítás tervének váratlan bemutatását a víztörvény módosítási tervezetének jelenleg is tartó parlamenti vitája előzte meg. A víztörvény a szlovák környezetvédelmi tárca által előkészített módosítása a szlovák jog történetében először minősíti stratégiai nyersanyaggá a vizet, s annak exportját, különböző korlátozások mellett, állami felügyelet alá rendeli.

A kormány szerint erre a módosításra azért van szükség, mivel eddig a víz exportját semmilyen törvény nem szabályozta, s annak nagymértékű, ellenőrzés nélküli kivitelére több példa is akadt. Ezzel összefüggésben Robert Fico kedden azt mondta: a múltban olyan esetekről szereztek tudomást, amikor csővezetéken keresztül Lengyelországba exportáltak ásványvizet, illetve az országhatár déli szakaszán Magyarországra ivóvizet.

A víztörvény módosítását a parlamenti vita során számos ellenzéki bírálat sora érte, a kritikusok azt állítják, hogy a jogszabály ahelyett, hogy fokozottá tenné a vízkincs védelmét, kiskapukon keresztül annak privatizálását és kivitelét készíti elő. Ez utóbbi kritikákat Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján teljesen megalapozatlannak és sértőnek nevezte. Hangsúlyozta, hogy az alkotmánymódosítással – amelynek kidolgozásán már dolgozik a szaktárca – a vízkincs védelmét célzó terveik egyértelműsítését és megerősítését is el akarják érni.

Az alkotmánymódosítás az alaptörvény negyedik – a stratégiai nyersanyagokról szóló – cikkelyének kiegészítése által, először vezetne be szinte teljeskörű körű korlátozást a víz exportjára. “Szlovákiából sem geotermális, sem ásvány-, sem ivóvizet nem lehet majd kivinni” – szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy a korlátozás az ásványvizek esetében nem érintené a palackozott ásványvizeket, illetve humanitárius helyzetekben feloldható lenne.

Robert Fico szerint az alkotmánymódosítás és annak tartalma olyannyira egyedülálló, hogy elképzelhetőnek tartja, amiatt kormányának “gondjai lesznek” az Európai Bizottsággal, ahogy az a földvásárlást korlátozó jogszabály esetében is felmerült. A vízexport ilyen mértékű törvényi korlátozása egyelőre egyedülálló a régióban. A korlátozás megfigyelők szerint összefügghet azzal is, hogy a dél-szlovákiai Csallóköz alatt található a kontinens egyik legnagyobb ivóvíztartaléka.

Robert Fico szerint az alkotmánymódosítást rögtön azután beterjesztik, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadja a víztörvény módosítását. Ez utóbbi várhatóan még kedden megtörténik.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.