A világ legzöldebb épülete?

Ha elkészül, a pittsburgh-i Phipps Növényház és Botanikus Kert viktoriánus stílusú üveg és acél épülete jó eséllyel pályázhat a fenti címre. Képes lesz megtermelni a saját energiaszükségletét, és saját szennyvízkezelő rendszerrel is rendelkezni fog.

Mindent, ami egy zöld épület követelményei között szerepel, pipálni lehet a Phipps esetében: tökélyre vitt szigetelés, napelemek, napkollektorok, újrahasznosított építőanyagok, zöldtető, szárazságtűrő park és esővíz-begyűjtő rendszer. Eddig persze semmiben sem különbözi az átlagos passzív technológiás épületeknél. A Phipps azonban ennél többet is tud. A passzívházak filozófiájának értelmében akkor hatékony a beruházás, ha egy gyertya lángjával fel lehet fűteni. Ebben az esetben a fűtésről talajhőszivattyú gondoskodik, de ez csak legvégső esetben kapcsol be. A fűtés-technológia egyik újdonsága a tető energia-visszanyerő egysége, amely képes megkülönböztetni a kinti és benti hőmérsékletet, és az ideális körülményeknek megfelelően légcserét indít.  Az újítások között szerepel még egy programozható, függőleges tengelyű szélturbina, és egy integrált, lápos, bio-szennyvíztisztító. Így az épület nem pusztán a saját energiáját termeli meg, hanem a kikerülő szennyezőanyagokat is tudja kezelni.

az üvegház

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.